Rørt dronning snakker ut om tøff situasjon: "Det er veldig rørende"

28/03/2024 21:00

Emma Sletta

Gossip
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Dronningen var øre til en hard virkelighet.

Under et dypt rørende besøk på Hvidovre sykehus ble den danske dronning Mary vitne til rå og ekte historier fra par som har slitt med voldelige konflikter hjemme.

Med en blanding av stolthet, sorg og håp delte dronningen sine refleksjoner rundt dagens opplevelser og de imponerende resultatene av et banebrytende prosjekt rettet mot voldstruede kvinner.

Fra det øyeblikket dronning Mary kom inn i rommet der et ungt par ventet henne, ble samtalen raskt intens og emosjonell.

– Takk for at du setter ord på det. Det er veldig rørende. Lykke til, sa dronning Mary, dypt rørt over parets ærlighet om hjemmesituasjonen.

Det skriver Se og Hør.

Dronningen beskrev dagen som «veldig givende» og uttrykte en blanding av glede og følelser over opplevelsene og historiene hun ble presentert for. Hun satte pris på muligheten til å være vitne til de positive grepene som er tatt for å adressere og hjelpe gravide voldsutsatte kvinner gjennom samarbeidet mellom Amager og Hvidovre sykehus, The Mary Foundation, Østifterne og Dialog mot vold.

Prosjektet, som ble presentert under dronningens besøk, har siden 2019 gjennomført en praksis der alle gravide blir spurt om mulig vold i parforholdet ved første konsultasjon. Denne tilnærmingen har ført til at jordmødre hører fra ett til to par hver uke om vold i hjemmet eller høyt konfliktnivå - en betydelig økning fra de seks parene i året de tidligere oppdaget.

– Trist at det bekrefter at det er et svært utbredt problem i Danmark, men positivt at vi har funnet en måte å spore opp voldsofrene på. Fordi når vi kan identifisere dem, kan vi også tilby hjelp, "reflekterte Queen Mary over prosjektets resultater.

Dronningen uttrykte særlig interesse for hvordan spørsmål om vold og konflikt nå behandles med samme naturlighet som kosthold, trening og medisin, en utvikling som vitner om prosjektets suksess.

Med en sjenerøs donasjon på ytterligere 4,4 millioner danske kroner (6,8 millioner norske) fra Østifterne, er veien lagt til rette for å spre dette viktige prosjektet videre. Dronningen beskriver selv utviklingen innen forebygging som et positivt skritt i riktig retning, da støtten kan bidra til å gi barn en best mulig start på livet.