Behold tomatbladene etter beskjæring: De er gull verdt i hagen

14/06/2024 16:00

Sofie

Hage
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tomatblader kan være ekstremt funksjonelle i hagen.

Tomatblader, ofte betraktet som avfall, kan faktisk tjene flere formål i hagen.

Hvis du jevnlig beskjærer tomatplantene dine som mange andre gartnere, er det gode muligheter for å resirkulere de avkuttede bladene på en miljøvennlig måte. Det skriver primainspirasjon.

Skadedyrspray

Tomatblader inneholder stoffet tomatine, som naturlig frastøter visse skadedyr som bladlus og larver.

Du kan dra nytte av denne egenskapen ved å lage en naturlig skadedyrspray. Hakk de friske bladene, kok dem i en liten mengde vann i ca 15 minutter og la blandingen avkjøles. Sil væsken og bruk den som spray på plantene dine. Dette er en effektiv måte å bekjempe skadedyr uten bruk av kjemikalier.

Kompost

Tomatblader kan også legge til verdifulle næringsstoffer til komposthaugen din i stedet for å bli kastet. Når de brytes ned, beriker de komposten og forbedrer dermed kvaliteten på jorda til fordel for plantene dine.

Buljong

Du kan lage en næringsrik buljong av tomatbladene, som kan brukes som flytende gjødsel. Fyll en beholder med knuste blader, dekk dem med vann og la blandingen gjære. Når gjæringsprosessen er fullført, fortynn buljongen og bruk den til å vanne plantene dine for en ekstra næringsboost.

Barkflis

Tomatblader fungerer også godt som barkflis for å bevare jordfuktighet og undertrykke ugress. Det anbefales å la bladene tørke først for å redusere risikoen for soppsykdommer. Spre de tørkede bladene rundt plantene for å lage et beskyttende lag.

Vær oppmerksom på at tomatblader i rå form kan inneholde giftstoffer, så det er viktig å håndtere dem med forsiktighet og med måte.