Gjenoppliv plenen din! Hvordan bekjempe skallete flekker med tre effektive trinn

30/04/2024 10:00

Sofie

Hage
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I denne artikkelen vil vi dykke ned i hvordan du ved hjelp av eksperttips kan gå tilbake til en tett og ensartet plen som vil gjøre alle naboene sjalu.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Gressflekker på plenen kan være en skikkelig hodepine for enhver hageeier.

De ujevne, skallede områdene bryter den grønne ensartetheten og minner oss om at selv den best vedlikeholdte hagen kan møte utfordringer. Men her er svaret!

Hvordan du ved hjelp av eksperttips kan komme tilbake til en tett og ensartet plen som vil gjøre alle naboene sjalu.

Her er den beste tiden på døgnet for å klippe plenen

Chris McIlroy fra The Grass People avslører at løsningen ofte ligger i å forstå og behandle årsaken til disse irriterende flekkene på plenen. Det skriver The Mirror

Slitasje og normal aldring er ofte synderne bak skallete flekker, men også skadedyr og soppsykdommer kan være medskyldige, spesielt hvis du legger merke til gule, brune eller oransje områder. 

En annen, kanskje overraskende, årsak kan være urin fra kjæledyr, der det høye innholdet av nitrater kan brenne gresset og etterlate skallete flekker. For å overvinne problemet, anbefaler Chris at du først går til roten av problemet. 

Når du har identifisert årsaken, er det på tide å iverksette tiltak. Start med å klippe plenen din, som forbereder bakken for neste trinn: oversåing.

Denne prosessen fungerer best ved temperaturer mellom 8 til 10 grader, noe som er ideelt for at gressfrøene skal spire.

Ved oversåing anbefaler Chris å påføre omtrent 35 gram frø per kvadratmeter og sørge for god frø-til-jord-kontakt, enten ved å tråkke dem ned eller bruke en rulle. Deretter er det viktig å vanne frøene daglig i ca. seks uker for å fremme vekst.

Vurder også å bruke nitrogenrik gjødsel for å gi gresset et ekstra vekstløft. Et siste nyttig tips fra Chris er å planlegge såingen for en dag når det er varslet regn.

Dette vil naturlig hjelpe frøene til å slå rot i jorden. Og husk, gresset skal først klippes når det er helt etablert, da for tidlig klipping kan skade nyveksten.