5 sunne frukt og grønnsaker som kan gjøre deg syk

27/04/2024 12:58

redaktion

Helse
Foto: Shutterstock
Selv om frukt og grønt er noe av det sunneste du kan spise, så finnes det også varianter som kan gjøre deg syk.

Fem om dagen.

Alle kjenner 'reglene'. Man skal huske å få i seg nok frukt og grønt om dagen, da det er en god kilde til viktige vitaminer, mineraler og fibre.

Men det er faktisk en rekke frukt og grønnsaker som kan gjøre deg syk hvis du ikke er oppmerksom, skriver Daily Mail.

Her er fem frukt og grønnsaker som faktisk kan ha en negativ effekt på kroppen.

1. Avokado
En grov skive med avokado er ikke bare god på Instagram, men smaker også ganske fremragende. Men avokado kan faktisk gi en allergisk reaksjon hos mennesker som ikke tåler latex.

Det skyldes at latex fremstilles via gummi, som tappes fra et gummitre, og de proteinene som finnes i latex og medfører allergi, finnes også i avokado.

Derfor kan noen mennesker oppleve at det klør i munnen, at nesen lukker seg sammen, at det svir i øynene og i noen alvorlige og sjeldne tilfeller kan føre til anafylaksi som kan være dødelig. Er man overfølsom overfor latex, er det derfor best å droppe avokadomaten.

2. Kirsebær
Kirsebær smaker fantastisk om sommeren, hvor man kan plukke de søte bærene rett fra treet. Men det er også en grunn til å være varsom.

Det er dog ikke selve bæret, men den lille stenen i midten som kan være farlig. For stenen kan frigi giftstoffet amygdalin, som er en kjemisk forbindelse som blant annet finnes i cyanid.

Du må for all del ikke tygge eller svelge stenen i et kirsebær. / Foto: Shutterstock

Amygdalin kan være giftigt og forårsake feber, fallende blodtrykk og i ekstreme tilfeller være dødelig. Det er selvfølgelig sjeldent at man spiser stenen, men det kan jo skje ved et uhell, og det er lurt å være oppmerksom hvis for eksempel barn spiser kirsebær.

3. Bananer
Normalt er bananer en superfrukt som kan bidra til å regulere blodtrykket, stille sulten og gi kroppen et ekstra boost kalium. Men det er faktisk den store mengde kalium i bananer man skal være oppmerksom på hvis man har problemer med nyrene.

Har man nyresykdommer eller nyresvikt, skal man begrense inntaket av bananer.

Det er fordi man kan risikere tilstanden hyperkaliemi, hvor kroppen ikke klarer å bryte ned kalium som i stedet samler seg i nyrene.

Det er spesielt eldre som kan bli rammet av tilstanden, som oftest gir kvalme, lavere puls og forstyrret hjerterytme.

Bananer er en 'superfood', men for noen kan bananer være farlige å spise. / Foto: Shutterstock

4. Rødbeter
Det er et klassisk tilbehør til leverposteien, men i tillegg til å gi urinen og avføringen en heftig farge, så kan rødbeter også skape trøbbel for nyrene.

For hvis man har hatt problemer med nyresten, så skal man holde seg langt unna rødbeter da de inneholder oxalsyre som kan forstyrre opptaket av kalk i kroppen.

For de fleste mennesker kan kroppen bryte ned oxalsyren selv i tarmene eller nyrene. 

Rødbeter kan gi nyresten hos noen mennesker. Foto: Shutterstock

Men i sjeldne tilfeller brytes ikke stoffene ned og samler seg i stedet som nyresten, hvilket kan være ekstremt smertefullt. 

5. Rosenkål
Rosenkål er ikke for alle, men med litt kreativitet kan de små kålknollene smake fantastisk.

Det er dog noen mennesker som med god grunn bør droppe de små sunnhetsbombene. Hvis man tar blodfortynnende medisin, så risikerer man å annulere medisinens gunstige virkning.

Det skyldes at rosenkål inneholder store mengder K-vitamin, som blant annet bidrar til å sikre at blodet koagulerer. Det motarbeider medisinen med det aktive stoffet wafarin, som nettopp skal fortynne blodet.

Rosenkål er ikke for alle og slett ikke hvis man tar blodfortynnende medisin. / Foto: Shutterstock

Spinat har for øvrig samme effekt, så nå har du en god unnskyldning for å hoppe over 'det grønne tilbehøret'.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.