6 illevarslende tegn på magekreft som kan være vanskelige å oppdage

16/11/2017 12:15

Anniken Hauge

Helse
Det er mange forskjellige symptomer på kreft og flere av de kan være ganske vanskelige å tyde. Her er seks symptomer på magekreft du bør være oppmerksom på.

Magekreft har rykte på seg for å være en av de mest smertefulle formene for kreft. Men felles for mange med diagnosen er at de ikke følte smerte i forbindelse med de første symptomene på sykdommen.

Ifølge Umut Sarpel, kirurgisk onkolog hos Mount Sinai Health System i New York, er det ikke uvanlig at man ikke kjenner mye til sykdommen i dens tidligste stadier. Han peker dog på en rekke symptomer du bør være oppmerksom på, da de i verste fall kan være tegn på magekreft. 

Det skriver Women’s Health.

1. Blod i avføringen eller oppkast.
Dette er ikke nødvendigvis tegn på kreft. Men hvis du plutselig oppdager at det er blod i avføringen, bør du allikevel oppsøke lege og få det undersøkt. Hvis det for eksempel er litt friskt blod på papairet når du tørker deg, stammer det sannsynligvis heller fra en hemoroide eller en rift i endetarmen.

2. Mangel på appetitt.
Selv om du føler sult når du begynner å spise, forvinner appetitten kanskje allerede et bare et pat biter. Ifølge Umut Sarpel kan det i verste fall være et tegn på kreft i magen. Du bør være spesielt oppmerksom på risikoen for sykdom hvis det er veldig uvanlig for deg å miste appetitten så raskt når du spiser. 

3. Indre smerter.
Hvis du føler smerte i magen, er det slett ikke sikkert at det er et tegn på kreft. Ofte er det et symptom på et annet problem med tarmen eller mageregionen. Et kjennetegn på magesmerter relatert til kreft, er at smerten vedvarer og 'slår gnister', ifølge Umut Sarpel. Det er som regel ikke en smerte som plutselig dukker opp en dag, forsvinner i to uker og deretter dukker opp igjen.

4. Uforklarlig vekttap.
Der er mange forskjellige sykdommer som kan føre til uforklarlig vekttap. Derfor er det ikke alene et symptom på kreft, men hvis du plutselig går drastisk ned i vekt, så bør du ifølge Umut Sarpel være oppmerksom på at det kan være et symptom på sykdom. Vær oppmerksom på at vekttapet kan skje over lengere tid og ikke nødvendigvis fra den dagen til den andre. 

5. Vedvarende halsbrann.
Hvis du sliter med halsbrann, har problemer med fordøyelsen eller magen plager deg på annen måte, så kan det i verste fall være tidlige symptomer på magekreft. Det kan også ligge andre årsaker bak, men det er en god idé å snakke med fastlegen din hvis du opplever disse plagene i uttalt grad. 

6. Du er oppblåst, har diaré eller forstoppelse.
Selv om ingen av disse plagene er typiske tegn på kreft, så bør du være oppmerksom hvis de opptrer sammen noen av de andre symptomene. Hvis det er tilfellet bør du snakke med legen din om det, slik at han eller hun kan undersøke det nærmere.

Ifølge Kreftforeningen kan ovenstående symptomer være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Kreftforeningens råd er at dersom symptomene varer i over 3 uker, bør du ta kontakt med en lege.

Les også: Lege anslår at hver tiende nordmann har denne lidelsen