6 tegn på at du ikke har normal avføring og om du bør få det sjekket

04/07/2023 09:30

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et av stedene hvor du kan se om noe er galt med kroppen din, er i avføringen. Tarmbevegelsene dine kan avsløre om noe er alvorlig galt i kroppen din, og derfor bør du holde øye med disse seks tegnene.

De færreste ønsker å se ned på toalettet når de har vært på toalettet. Du bør imidlertid gjøre det, fordi besøket ditt på toalettet kan fortelle deg mange ting om deg selv.

Avføringen din er en av tingene som viser om du bør legge til mer fiber i kostholdet ditt, om du bør konsumere mer væske eller om du til og med bør besøke legen din.

Dette er 6 tegn på unormale tarmbevegelser

Mens du raskt kan se i urinen om du bør drikke mer vann, kan avføringen ofte avsløre noen alarmerende ting.

Du bør alltid være oppmerksom på tarmbevegelsene dine, men hvis du opplever disse punktene nedenfor, bør du være spesielt oppmerksom på det.

1.             Føler du deg oppblåst?

2.             Har du vondt i magen?

3.             Føler du deg ofte kvalm uten å vite hvorfor?

4.             Har du gått ned i vekt ufrivillig?

5.             Har du gått mye opp i vekt på kort tid?

Hvis du kan si ja til ett eller flere av punktene ovenfor, bør du være spesielt oppmerksom på hvordan avføringen din ser ut.

Nedenfor kan du se hvilke typer avføring vi mennesker kan ha.

1.             Slangen - lang og jevn avføring.

2.             Pølsen - Formet som en pølse med bulker.

3.             Små myke klumper i fast form - Disse er ofte enkle å få ut.

4.             Flytende og uten form.

5.             Små biter med grøtaktig konsistens

6.             Kaninbæsj - Små harde baller som ofte er vanskelige å få ut.

7.             Sprukket pølse - Her vil du typisk se sprekker i pølsa, som ellers er sammenhengende.

Nummer 2 og 6 er vanligvis hard mage eller forstoppelse.

Nummer 1 og 7 er den typen du vil kalle normale tarmbevegelser.

Nummer 3,4,5 er det du vanligvis vil kalle diaré.

Hvor mange ganger bør du gå på do om dagen

Hvis du oftest har nummer 1 og 7, bør du ikke være bekymret. I sin tur bør du være oppmerksom på om du hovedsakelig har avføring i form av nummer 2 og 6, samt nummer 3, 4 og 5.

Det er imidlertid ikke bare typen avføring i seg selv du bør legge merke til. Det er også antall ganger du må på do.

De fleste har en tendens til å ha avføring to ganger om dagen, men du er ikke unormal hvis du vanligvis gjør det to eller tre ganger om dagen. Du bør legge merke til om toalettrytmen din plutselig begynner å endre seg, slik at det er lang tid mellom hvert besøk eller bare veldig kort tid.

I tillegg bør du være oppmerksom på om du må skynde deg på toalettet ofte, eller om du føler at det tar veldig lang tid når du setter deg ned.

Disse 6 tegnene indikerer om du bør sjekke tarmbevegelsene dine
  1. Matrester i avføringen

Hvis du kan se matrester i avføringen eller hele biter av mat, kan det være et tegn på at maten ikke blir fordøyd. Så noe kan være galt, og du bør se en lege.

  1. Diaré

Hvis du får diaré, kan det være et tegn på allergi eller intoleranse mot visse matvarer. Det kan være gluten eller meieriprodukter, men det kan også være forårsaket av et bakterielt angrep.

  1. Gul avføring

Du kan ha tarmbetennelse hvis du plutselig ser noe gult plaster i avføringen. Det vil typisk være ved diaré at du finner dette.

  1. Lys eller hvit avføring

Hvis avføringen din er veldig lett eller hvitaktig, kan det være et tegn på at kroppen din ikke absorberer nok fett fra kostholdet. Det kan blant annet bety sykdom i leveren, bukspyttkjertelen eller tynntarmen.

  1. Svart avføring

Hvis du bruker for mye jern i hverdagen, kan et tegn være svart avføring. Det kan imidlertid også skyldes magesår, noe som forårsaker gammelt blod i avføringen.

  1. Rød avføring

Det siste tegnet du bør se etter i avføringen er rød avføring. Dette kan skyldes at det er friskt blod i det. Årsaken kan være en alvorlig tarmsykdom eller til og med kreft.

Heldigvis kan det også være forårsaket av mindre farlige ting som tårer eller hemorroider i anus.

Hvis du opplever de ovennevnte tegnene i avføringen, bør du definitivt kontakte legen din og fortelle om problemene. Det kan i ytterste konsekvens redde liv.