7 uhyggelige tegn på at kjæresten din er narsissist

02/11/2018 14:00

Anniken Hauge

Helse
Er man en narsissist, er man mer enn bare selvgod – og det kan gå hardt utover parforholdet. Du kan effektivt oppdage om partneren din er en narsissist, ved å å holde øye med disse syv faresignalene.

Vi kjenner alle minst én.

En venninne eller han irriterende onkelen som alltid snakker om seg selv, den dyren bilen sin eller antall kroner og øre som står på kontoen hans.

Men én ting er å være selvgod, og noe annet er å være narsissist, hvor man er sykelig selvopptatt. Det kan ha store personlige konsekvenser for parforholdet, hvis partneren din lider av personlighetsforstyrrelsen narsissisme. 

 

Narsissist - 7 kjennetegn

Med inspirasjon fra store medisinske leksikon følger her syv alminnelige kjennetegn du skal være oppmerksom på, hvis du mistenker at kjæresten din lider av narsissistisk personlighetsforstyrrelse. 

Er din udkårede narsissist? Foto: Shutterstock

1. Den nagende usikkerheten

Mange narsissister har vanskeligheter med å ende forhold og kutte kontakten med tidligere forhold.

Derfor bør det lyse en stor rød alam, hvis kjæresten din i starten av forholdet også har kontakt med ekskjærester, ikke setter deg først eller snakker om tidligere kjærester som helt gale eller ute av kontroll.

Narsissisten har unormalt store problemer med å gi slipp på gamle forhold, og han vil derfor prøve å skape en skjev maktbalanse mellom dere allerede fra starten av forholdet.

2. Se på klokken min, bilen min og alle reisene jeg har vært på

Narsissisten føler seg bedre enn alle andre, og derfor er anerkjennelse en selvfølge for vedkommende.

Klokken er den dyreste i butikken eller den første originale som kom ut av typen, og bilen kom selvfølgelig med alt av ekstrautstyr. Kanskje er klærne også fra en unik designer, slik at ingen andre har det.

Foto: Shutterstock

Narsissisten skal alltid føle seg bedre enn andre, også selv om vedkommende jobber som helt vanlig offentlig ansatt regnskapsfører. Skryt og blærete oppførsel er hverdag - selvinnsikt og situasjonsfornemmelse er totalt fraværende.

3. Med alles øyne rettet mot dem selv

Anerkjennelse kommer ikke bare av materielle goder, men også av iscenesettelse. Uansett om noen bare har gått forbi narsissisten i køen på matbutikken, så er det bare å forberede seg på at det blir en lang historie om dette neste gang dere har familieselskap. 

Narsissister skal høres av alle og være midtpunktet på festen - hvis ikke gidder de ikke å dukke opp. De snakker og snakker og gidder sjeldent å bruke tid på å lytte eller snakke om deg. 

4. Arbeidsplassen hadde gått konkurs uten dem

Narsissisten danner et forskrudd bilde av egne evner, og tar gjerne med seg disse forestillingene på jobben. Hvis ikke narsissisten hadde møtt opp hver dag, kunne sjefen like godt stengt hele sjappa. Den fungerer uansett ikke uten han/hende.

Så er det underordnet at narsissisten bare jobber som deltidsansatt i innkjøpsavdelingen, men spør du vedkommende selv, vil det være den viktigste jobben av alle. 

5. Du er ikke verdt min beundring

Narsissisten skal helst strykes med hårene, ellers sitter vedkommende fort ute i bilen på hjem, før den første vinflasken er blitt åpnet. 

Ny forskning har faktisk vist at det verste en narsissist kan bli utsatt for er kritikk, De avskyr kritikk som vampyrer avskyr hvitløk.

Derfor omgir narsissisten seg med omgjengelige og lettpåvirkelige venner og bekjente, som kan støtte vrangforestillingene deres, og som er ‘verdige’ nok til å omgi seg med vedkommende - og lette å manipulere.

6. Fantastisk førsteinntrykk - men så går det galt

På samme måte som gode selgere, er narsissisten veldig god til å møte nye mennesker, da det allerede ikke foreligger noen kritikk eller forestillinger om hvordan vedkommende er som person. Det gir dem muligheten til å tegne et nytt bilde av seg selv og det utnytter de for alt det er verdt.

Foto: Shutterstock

Men når det kommer til langvarige forhold, så er det tungt for en partner å understøtte narsissistens helt uuttømmelige behov for oppmerksomhet og anerkjennelse, og derfor vil narsissisten langsomt slutte å 'pleie' forholdet, hvis vedkommende ikke får nok anerkjennelse ut av 'anstrengelsene'.

7. De er likegyldige til andres følelser

Det er vanlig å kunne merke hvis andre mennesker humør endrer seg. Hvis man for eksempel er i en middag og forteller en litt for frekk vittighet eller sier noe spydig, så merker man fort om man har gått litt over grensen eller kanskje såret noen

Det vil narsissisten ta lang fart og drite i. Tåler man ikke å bli køddet litt med, så får man heller bare ha det så godt Narcissisten kjenner dårlig samvittighet eller empati. 

I Norge betegnes narsissisme som en personlighetsforstyrrelse, som rammer mellom to og tre prosent av befolkningen. 

Halvdelen av alle de tilfellene hvor folk lider av forstyrrelsen, skyldes arvelige og genetiske forhold. 

I tilleg peker forskere på at personlighetsforstyrrelsen oppstår i barndommen, hvor det ikke dannes tette relasjoner mellom barn og foreldre, hvilket er en viktig indikator for narsissister.  

Forskning peker nemlig på at narsissister har et grunnleggende behov for å bli elsket, som de ikke har fått oppfylt tidlig i livet. Derfor kan mange narsissister også ende med å slite med mangeårige depresjoner. 

Lidelsen behandles best ved hjelp av samtaleterapi, men det er først når narsissisten har fått en knekk i selvtilliten (og det er ikke nekelt), at han eller hun søker behandling. 

Medikasjon kan hjelpe ved markert angst eller depresjon.