77 kvinner har benyttet seg av tilbudet om gratis behandling etter spiral

05/09/2023 23:30

Emma

Helse
Foto: Maja.no
Foto: Maja.no
I juni 2022 ble det mulig for ofre for spiralsaker å få gratis behandling på Grønland. 77 har henvendt seg.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Siden juni i fjor har 77 borgere fra hele Grønland søkt om gratis behandling i forbindelse med den såkalte spiralsaken.

Det sier Naja Lund Kielsen, avdelingsleder i den innbyggerorienterte avdelingen, som er en del av det nasjonale styret for sosiale tjenester på Grønland, til grønlandske medier Sermitsiaq.AG.

– I fjor jobbet Naalakkersuisut (den grønlandske regjeringen, red.) for at ofre for spiralkampanjen skal få mulighet til å kontakte og motta terapeutisk behandling. Siden den gang har vi fått 77 henvendelser fra hele landet, sier hun.

Det har kommet frem at rundt 4500 grønlandske jenter og kvinner fra 1960-tallet og utover fikk satt inn spiral for å unngå graviditet.

Flere grønlandske kvinner har i ettertid stått frem i media og fortalt at spiralen ble satt opp uten deres viten.

I juni 2022 ble det mulig for ofrene i spiralsaken å få gratis behandling hos psykolog eller psykoterapeut. Dette kan du gjøre ved å ringe den grønlandske telefonrådgivningstjenesten Tussannga.

Ifølge Sermitsiaq.AG har Naalakkersuisut godkjent et tilleggstilskudd på 800.000 danske kroner til ordningen. Pengene skal brukes til å behandle flere kvinner.

Grønlands regjering og Grønlands nasjonale sosialråd antar at det er mer enn 77 kvinner som trenger behandling i dag.

Det skriver Sermitsiaq.AG.

I slutten av mai ble det satt i gang etterforskning av hendelsesforløpet i spiralsaken. Det skjedde etter flere forsinkelser.

Her skal en gruppe forskere undersøke sakens omfang, beslutningsprosessen bak og avdekke de involverte kvinnenes erfaringer.

Forskerne skal studere prevensjon av grønlandske jenter og kvinner fra 1960-tallet til 1991, da Grønland tok tilbake helsesektoren.

Etterforskningen skulle i utgangspunktet vært klar 1.oktober 2024. Nå forventes det å være ferdig i mai 2025.

Grønlands selvstyreformann, Múte B. Egede fra partiet Inuit Ataqatigiit, har tidligere kritisert den danske regjeringen for ikke å sette i gang etterforskningen raskt nok.

Innenriks- og helseminister Sofie Løhde (V) har tidligere sagt til DR at det har vært «problemer med å oppnevne et tilstrekkelig godt kvalifisert forskerteam».