Årsaken til ekstremt smertefull sykdom funnet

06/08/2023 18:30

Emma

Helse
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Metastudie fant også sterk statistisk sammenheng mellom klasehodepine og storrøykere.

Klasehodepine, også kalt cluster-hodepine, er arvelig i betydelig grad.

Det viser en internasjonal metastudie med danske forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet.

– Vi kan nå forklare en stor del av klasehodepinen med genetiske variasjoner. Dette understreker at det er en stor biologisk årsak til klasehodepine, sier Anja Sofie Petersen en av forskerne bak den nye studien.

Røyking gjør det ikke bedre

Studien viser at variasjoner av ni spesifikke gener forklarer 14,5 prosent av risikoen for sykdommen. Fire av de ni genenes betydning for klasehodepine er ikke tidligere kjent.

Studien viser også klare bevis på at det er en sammenheng mellom røyking og klasehodepine. Dette gjelder spesielt for røykere som røyker mer enn en pakke sigaretter daglig.

- Den nye kunnskapen om arvbarhet av klasehodepine og sammenhengen med røyking er et ekstra godt argument for de som har klasehodepine i familien om å avstå fra å røyke, sier Anja Sofie Petersen.

Imidlertid er det behov for ytterligere studier for å avgjøre om røyking er en medvirkende årsak til klasehodepine og om røykeslutt kan ha en effekt på sykdommen på lang sikt.

Ekstremt smertefullt

Sundhedsstyrelsen fraråder generelt røyking, men har du klasehodepine er det ekstra viktig at du holder deg unna sigaretter.

- Røyking er en risiko for hjertesykdom. En stor del av legemidlet som gis for hjertesykdom bør ikke gis til pasienter med klasehodepine. Som pasient har du derfor en ulempe hvis du ikke får den beste behandlingen, sier Anja Sofie Petersen.

Klasehodepine er en svært smertefull og intens form for semi-lateral hodepine bak øyet, som kommer i en serie med angrep som kalles klynger.

Hodepinen begynner oftest i voksenlivet hos 20-40-åringer, men kan også påvirke yngre mennesker.

Over 5000 nordmenn sliter med klasehodepine. Flertallet av dem er menn.

Den samlede metastudien er basert på data fra mer enn 36 000 mennesker.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.