Advarer: Kolerautbruddet sprer seg raskt

29/11/2022 13:59

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
I 29 land er det for tiden utbrudd av den ekstremt smittsomme sykdommen kolera. Sykdommen kan drepe på bare noen få timer hvis du ikke får behandling.

I Haitis hovedstad Port-au-Prince er det ikke bare utbredt vold og kriminalitet som eksploderer. Det samme gjør antall personer smittet med kolera.

På bare en måneds tid har Leger Uten Grenser  behandlet 8.500 pasienter. 97 er døde.

Også i Syria raser koleraen når vinteren går mot slutten. Store utbrudd startet i september i år nordøst og nordvest i landet, men har nå spredt seg til alle deler. Mer enn 37.000 er mistenkt for sykdommen og 43 har mistet livet. Utbruddene er de første på 15 år i landet.

Forrige gang kolera fikk tak i Libanon var i 1993. Men 6. oktober erklærte libanesiske helsemyndigheter at det var utbrudd. Fram til midten av november har det vært drøyt 3.670 mistenkte og bekreftede tilfeller og 19 dødsfall.

Dessverre er ikke bildet isolert til de tre landene. Totalt forekommer kolerautbrudd ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) i 29 land rundt om i verden, ofte på steder der det er begrenset tilgang til rent vann. Og selv i land som ikke har måttet kjempe med sykdommen på flere tiår.

– Vi ser flere, mer utbredte og mer voldelige utbrudd av kolera rundt om i verden. Det kommer på baksiden av koronaviruspandemien, som har brakt mange helsesystemer i kne. Og dette skjer fordi det blir vanskeligere å få tilgang til rent vann mange steder. En begrensning vi ser i områder med blant annet tørke, flom, konflikt eller flyktningstrømmer. Utviklingen er bekymringsfull og verre enn det vi vanligvis ser, sier lege Vibeke Brix fra Leger Uten Grenser.

Hva er kolera?

Kolera er en sykdom som sprer seg når vann blir forurenset med bakterier fra avføring. Kolera forårsaker diaré og oppkast, og du blir fort dehydrert. Og hvis du blir alvorlig syk og ikke får behandling i tide, kan du dø innen få timer.

– Rask behandling redder liv, og kolera er en av de enkleste sykdommene å behandle fordi det først og fremst krever væske i akuttfasen. Selv har jeg opplevd å få inn bevisstløse pasienter som vi ga væske i drypp. Allerede etter 30 minutter våknet de og vi kunne skrive dem ut dagen etter. Når kolerapasienter drar til sykehuset, dør færre enn én prosent. Men hvis de ikke får behandling, dør halvparten, sier Anni Fjord, som har vært utplassert som sykepleier for et av Leger Uten Grensers koleraprosjekter i Jemen.

Leger Uten Grenser forebygger og behandler kolera rundt om i verden. Men på grunn av eskalerende utbrudd globalt, er det også mangel på vaksiner og andre midler for å bekjempe sykdommen. Derfor støtter Leger Uten Grenser, i tråd med WHO, UNICEF, Det internasjonale Røde Kors og andre aktører, beslutningen om å redusere fra to vaksinedoser til én i kampen mot utbruddene.

– Beslutningen er en siste utvei for å slippe å ta umulige valg om å sende doser til ett land i stedet for et annet. Enkeltdose av vaksinen gir kortere beskyttelse, men det er en nødvendig måte å prøve å beskytte så mange som mulig akkurat nå, samtidig som vi står overfor flere utbrudd. Men det er bare en midlertidig løsning, og vi er alvorlig bekymret for de kortsiktige utsiktene hvis situasjonen fortsetter med samme styrke, sier Vibeke Brix.

Samtidig er det behov for at flere har tilgang til rent vann og gode sanitærforhold, og at flere pasienter smittet med kolera behandles.