Advarsel mot norsk «renovnstriks»: Dansk mor havnet i koma

Noe gikk veldig galt da en 46 år gammel kvinne ønsket å rengjøre ovnen ved hjelp av en populær metode hjemme, som har spredt seg de siste ukene på sosiale medier.

I 2014 kom Dagens.dk med en artikkel om norske Elisabeth Jensen– som har stor suksess ved å bruke et enkelt triks for å få ovnen skinnenderen. Men nå forteller en ung mann fra den danske byen Viborg hvordan moren fikk hjertestans da hun forsøkte å prøve det norske trikset.

Den norske husmoren, Elisabeth Jensen, rengøringsmetoden la oppskriften pårengjøringsmetoden - som inneholder salmiak-brennevin , og imponerende pre- og post-bilder av ovnen hennes på sin Facebook-profil for noen uker siden. Og siden da har hennes tilnærming spredt seg i Norge og andre skandinaviske land.

Les også

11 år gamle Michelle får mensen: Noen uker senere, roper hun på moren fra badet

En 46 år gammel dansk kvinne hadde lest om trikset og ønsket å gjøre ovnen om til en skinnende en, i går kveld, forteller kvinnens sønn, 20 år gamle David Møller, som ønsker å advare andre mot å bruke metoden fra Dagens.dk.

«Min mor hadde tatt en bolle med vann og en med salmiak ånder, som oppskriften sier. Men jeg tror hun har kommet for å ånde salmiak inn, fordi det stank i hele kjøkkenet. Hun kunne ikke holde det ut», forklarer David Møller, som bor sammen med sin stefar og mor, som han beskriver som en frisk kvinne som aldri har sviktet noe.      

Davids mor ble veldig dårlig på kjøkkenet og begynte å svette voldsomt. I en hast tok familien henne med til Viborg legevakt. Og så snart de kom, fik moren hjertestans.

Legene gjenopplivet henne til slutt. Nå ligger hun i koma med åndedretsbesvær på Skejby sykehus, fortalte David Møller til Dagens.dk.

Les også

14 år gammel jente gir håndskrevet brev til flyvertinnen: 'Jeg trenger hjelp'

David Møller sier at legene ikke kan med sikkerhet si at det er spyttånden som er ansvarlig for morens alvorlige tilstand. Men på akuttmottaket i Viborg sa de ansatte at de hadde sett flere lignende tilfeller av personer som hadde vært i nær kontakt med salmiak-ånder nylig.

Ved å dele det som har gått på moren, håper David Møller at andre vil holde seg unna det norske rengjøringstrikset hjemme- før flere mennesker er i fare.

«Det er en god sjanse for at hun overlever. Men det var veldig nære», sier David Møller til Dagens.dk.

 

Les også

36 år gammel mann ble henvist til sofaen etter krangel med kona: Da hun sto opp neste morgen, ble hun livredd