Banebrytende: P-piller kan bli sunnere

24/04/2023 08:23

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Perspektivene i en ny studie kan vise seg å være banebrytende.

Over tid har pillene vært knyttet til en rekke alvorlige bivirkninger, inkludert kreft, noe som får et stort antall kvinner til å søke andre veier.

Men i denne forbindelse kan det være fantastiske nyheter å få.

Perspektivene i en ny studie utført av forskere fra Filippinene, Korea, USA og Danmark kan vise seg å være banebrytende.

Studien ble utført ved hjelp av matematiske datamodeller for å vise hvordan mengden progesteron og østrogen i pillen kunne reduseres uten å miste effekten.

Dette kan redusere risikoen for bivirkningene som forskerne har knyttet til pillens høye hormondoser.

Studien inkluderte 23 friske kvinner, alle i alderen 20-34 år, samt vanlige menstruasjonssykluser. I tillegg hadde alle vist tegn på eggløsning i sin siste syklus.

Med de ovennevnte dataene var forskerne i stand til å forme modellen, som ikke bare kunne vise hvordan en gjennomsnittlig menstruasjonssyklus fortsetter, men kunne også simulere effekten av å redusere hormoninntaket i pillen under menstruasjonssyklusen.

Og forskernes modell, som hittil er rent teoretisk, viste at det var mulig å redusere inntaket av hormoner betydelig og fortsatt oppnå effektiv beskyttelse mot graviditet.

Studien er publisert i tidsskriftet PLOS Computational Biology.