Bekymrede forskere: Ny advarsel til alle som røyker e-sigaretter

12/09/2017 09:45

Anniken Hauge

Helse
Forskere har funnet en urovekkende sammenheng mellom e-sigaretter med nikotin og farlige livsstilsykdommer.

Det er jo bare damp, hører man fra mange e-sigarettrøykere som har stumpet røyken til fordel for den elektroniske pinnen, som fyller lungene med vanndamp i stedet for røyk. 

Men forskere har sett nærmere på e-sigarettenes innvirkning på kroppen, og flere resultater tyder på at det ikke er risikofritt å røyke e-sigaretter - selv om vanndamp er mindre skadelig enn tradisjonell sigarettrøyk.

En gruppe svenske forskere fra Karolinska Instituttet i Stockholm har gjort et forsøk med 15 frivillige, som aldri har røyket vanlige sigaretter før. De ble bedt om å røyke e-sigaretter, skriver Mirror. 

Forskerne undersøkte deltakernes hjerter etter bare 30 minutters bruk av e-sigaretter som inneholdte nikotin, og resultatene er forbløffende. 

Undersøkelsen viser at testpersonenes blodtrykk og hjerteslag økte betraktelig, mens hovedblodårene deres ble stivere etter en halvtimes damp. Fire timer senere kunne legene fortsatt se effekten av e-sigarettene med nikotin. 

Testpersonene som fikk e-sigaretter uten nikotin kjente slett ikke den samme effekten.

Forskerne understreker at det er et veldig lite eksperiment, men resultatene peker på at e-sigaretter med nikotin kan være mer skadelig for hjertet og blodomløpet enn tidligere antatt.

- Disse resultatene er foreløpige, men her så vi helt klart en stigning i blodtrykk og hjerteslag hos brukerne av e-aigaretter med nikotin. Og stivheten i arteriene deres steg med det tredobbelte i forhold til den nikotinfrie gruppen, sier Magnus Lundback, som er lege og en av forskerne bak undersøkelsen ved Danderyd Universitetshospital i Stockholm, til Mirror.

Hvis arteriene, også kalt pulsårene blir stive, så stiger risikoen for blodpropp og hjertestans betydelig, da blodårene har større vanskeligehter med å motstå et forhøyet blodtrykk.

Alle mennesker vil oppleve at pulsårene deres blir stivere med alderen, men for røykere så stiger risikoen for åreforkalkning, hvilket er den primære årsaken til at pulsårene blir stivere. Jo mer elastiske blodårene er, jo bedre kan de motså høyere blodtrykk.

Det lille forsøket kan derfor være første skritt til å finne ut hvilke helsemessige konsekvenser det er ved lengre tid bruk av e-sigaretter med nikotin, forteller forskerne bak undersøkelsen. 

Slutt på syke og tykke ansatte: Dansk bedrift tvinger ansatte til å mosjonere