Edderkoppene invaderer norske hjem for å parre seg og legge egg

01/09/2017 11:00

Anniken Hauge

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi har nådd den tiden av året igjen.

Vi kjenner alle på det. Årstiden skifter, solen skinner ikke like varmt lenger, og varmere tøy finnes frem. Dette betyr i midlertidig også at edderkoppene titter frem i våre hjem, da de liker seg best i kaldere og fuktigere omgivelser. 

En av de største artene i Norge, husedderkoppen, kan måle opptil 10 cm.

 

I England har folk opplevd flere tilfeller hvor edderkoppene har fått innbruddsalarmen til å slå seg på, skriver The Sun.

Sesongen for edderkopper når sin høyde i nettopp september måned, da hannene er i voksenfasen og kryper inn i hus for å se etter hunnedderkopper å parre seg med, sier skadedyrsbekjemperen Clive Boase til The Sun.

Hvis ønsker å unngå besøk av edderkopper og tilhørende egg i huset sitt, foreslås det å følge disse 11 rådene: 

1. Husk å rydde opp inne

Smuler og smuss tiltrekker ikke edderkopper. Men det tiltrekker insekter, hvilket er spindlenes favorittmåltid. Så sørg for å holde hjemmet rent. Det er også viktig at spindelvevet blir fjernet, da edderkoppen legger egg i det.

2. Utendørs opprydning er også et must

Potteplanter og plank i hauger under vinduene i første etasje er perfekte midlertidige boliger for edderkopper, som senere prøver å finne veien inn i huset.

3. Rydd opp på rommet ditt

Ikke la klær ligge på gulvet, og rydd opp i den kurven som er full av søppel og andre ting. Edderkopper elsker å gjemme seg i kriker og kroker.

4. Oljer kan gjøre underverker

Om det er snakk om peppermynte eller eukalyptus-duft, er olje et bra våpen. Det anbefales at oljene enten smøres i døråpninger, eller at de blandes med vann slik at huset eller leiligheten kan sprayes daglig.

5. Eddik – ikke den deiligste lukten, men fungerer effektivt

Hvis du ikke er så glad i oljer, så kan eddik og vann blandes i en flaske. Deretter sprayes det rundt i huset. Det skal dog ikke brukes på lakkerte overflater.

6. Lag dine egne nettinger til vinduene

Selvfølgelig må du kunne lufte ut av huset jevnlig. Da kan det være en fordel å lage en netting av nett og borrelås, slik at du små krypene ikke kan komme inn.

7. Spis mer appelsiner

Edderkopper er ikke så begeistret for sitrus, og derfor kan det være en fordel å legge appelsinskall i vinduskarmene. Fordelen ved å spise appelsiner er dessuten at de er rike på C-vitaminer.

8. Reparer alle rifter og hull  

Du kan gjøre det vanskeligere for edderkopper å komme inn, ved å få kontroll på alle hull og rifter i husets vegger. I tillegg til å holde dyrene ute ser det også penere ut.

9. Få en katt

De er raske og kan jage edderkoppene for deg. Og er man glad i katter så er de jo også hyggelige husdyr.

10. Plant mynte eller lavendel i vinduene

Det er et litt større prosjekt, men en mulighet er å kjøpe noen planter på det lokale plantesenteret. Edderkopper hater nemlig både mynte og lavendel.

11. Husk å skru av utelyset

Insekter blir tiltrukket av lys, og som tidligere nevnt er edderkopper veldig glade i å spise dem. Hvis du skrur av lyset, kan du forhindre at de søker seg mot huset ditt.

Kilde: Metro

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.