Bilde av lastebilsjåfør viser den skremmende bivirkningen ved jobben

02/05/2022 11:00

Anniken Hauge

Helse
Foto: New England Journal of Medicine
Foto: New England Journal of Medicine
Et bilde av en pensjonert lastebilsjåfør vekker oppsikt på sosiale medier fordi det viser tydelige spor av solens effekt på ansiktet hans.

De fleste er etter hvert blitt klar over at solkrem bør stå øverst på listen over ting som skal pakkes når ferieturen går til sydligere strøk. Solens stråler luner både krop og sjel, men kan samtidig forårsake livsfarlig kreft, og derfor gjelder å bruke god beskyttelse mot de sterke strålene.

Men det er kanskje ikke alle som vet at solkrem også er nødvendig resten av året, og ikke bare på ferien til Hellas. 

Den realiteten minner det britiske tidsskrift New England Journal of Medicine oss på med et oppsiktsvekkende bilde. Det skriver britiske Metro

Bildet er av en 69 år gammel lastebilsjåfør som har kjørt lastebil i 28 år.

Det er tydelig at huden på venstre side av ansiktet har tatt stor skade av solen. Foto: New England Journal of Medicine

På bildet ser man hvordan solen har fått venstre side av mannens ansikt til å eldes fortere enn høyre side, fordi han har sittet med venstre side mot ruten og solen i alle år han har jobbet som lastebilsjåfør. 

Undersøkelser av den pensjonerte lastebilsjåføren viste at han har tegn på syndromet Favre-Racouchot på venstre side av ansiktet, som kan forekomme når huden blir skadet av UV-stråling.

Huden på venstre side av mannens ansikt har vært utsatt for konstanst sollys gjennom vinduet, hvilket har gjort huden hans tykkere. UVA-stråler kan gjør skade selv gjennom skyer og vinduer.

Kronisk utsettelse for de skadelige UVA-strålene kan føre til at hudens elastiske fibre blir så nedbrutt at det oppstår dype rynker. 

Det er umulig å unngå UVA-strålene som både kan ødelegge huden og forårsake kreft, men man kan beskytte seg mot den negative virkningen ved å bruke solkrem og eventuelt en solhatt.

Det er nødvendig å smøre seg selv når det er overskyet.