Bytt klær ofte og 6 andre tips som kan hjelpe allergikere når pollensesongen begynner

07/02/2024 23:00

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvilke triks bruker du selv?

De fleste nordmenn ønsker våren hjertelig velkommen, men det er en litt annen sak for rundt 20% av den norske befolkningen.

Våren kan bety lengre dager, høyere temperaturer og et hav av ferie dager - men det er også sesong for pollen, og akkurat nå er en av de verste synderne å sette et solid avtrykk på mange nordmenns hverdag.

Luften er full av bjørkepollen, og faktisk forventer ekspertene at sesongen i år blir ekstra dårlig, fordi bjørken vanligvis følger en toårssyklus når det gjelder intensitet - og fjoråret var ganske mildt.

Men i tillegg til å bære øyedråper, nesespray og allergipiller på farten, er det faktisk en rekke andre ting allergikere kan gjøre for å redusere ubehaget i de nesten en og en halv månedene som bjørk forårsaker rennende nese og rennende øyne.

Hold deg inne

Med mindre du har et bjørketre i stuen din (som jeg vil si er et noe mer betydelig problem enn allergier), vil du gjøre det bra å holde deg innendørs når pollentallene er høyest.

Hold deg oppdatert på lokale pollenvarsler og last eventuelt ned en app som kan gi deg løpende oppdateringer for ditt område.

Luft forsiktig ut

Du bør lufte boligen, men med åpne dører og vinduer vil bjørkepollen også gjøre sitt inntog i stuer/rom/soverom etc.

Rådet her er derfor å lufte ut i kortere, men intense perioder, og vurdere å ta en runde med støvsuger og støvsuger, når du har stengt igjen.

Vask hår og skjegg hver kveld

Pollen setter seg i både hår og annet kroppshår, så gjør det til en vane å ta en dusj før du slår deg ned om kvelden.

Har du skjegg rett under nesen, gjør du også lurt i å vaske dette ekstra grundig, da pollen går rett opp i neseborene.

Bruk (sol)briller

Selv om pollen er nesten umulig å se med det blotte øye, er de enkelte partiklene faktisk så store at et par briller eller solbriller kan holde dem borte fra øynene.

Hvis du ikke bruker briller, men heller ikke vil bruke solbriller (for eksempel om kvelden), bør du vurdere å investere i et billig par briller uten styrke.

Bytt sengetøy oftere

Hvis du glemmer å vaske håret og skjegget en eller to ganger før du går til sengs, kan du være sikker på å våkne opp neste morgen med alvorlige allergisymptomer.

Dessverre forsvinner ikke pollen ved magi, og hvis du har hatt pollen i håret når du la hodet på puten, vil det også være pollen i sengetøyet.

Vurder å bytte sengetøy (og putevar) oftere enn vanlig i løpet av denne tiden.

Hold fingrene unna øynene og nesen

Du kan gjøre så mye for å forhindre at pollen får tilgang til øynene eller neseborene, men husker du også å vaske hendene hele tiden?

Sannsynligvis ikke, og det er et problem i forhold til pollen - fordi hvis hendene / fingrene har pollen på dem og du bare gnir øynene eller nesen, vel, det tar ikke akkurat en doktorgrad for å finne ut hva som skjer videre.

Selvfølgelig kan du løse dette problemet ved å ta på deg noen tynne hansker når du er utendørs, men det er nok enklere og mer behagelig for de fleste å være ekstra oppmerksom på hvor fingrene beveger seg i løpet av dagen.

Bytt klær ofte

Når du kommer hjem fra jobb etter å ha vært ute, kan det være lurt å skifte klær med en gang.

Som hår, skjegg og sengetøy absorberer vanlige klær også pollen, noe som betyr at du risikerer å gå rundt i en sky av pollen, selv om du faktisk er inne.

Vurder å gjøre det til en vane å bytte klær når du kommer inn døren etter jobb, og så kan det være lurt å bruke det samme settet med klær igjen til du kommer hjem fra jobb dagen etter.