Christina var sliten hele tiden for potensiell skadelig årsak: Nå advarer hun andre og deler enkel løsning

05/01/2022 12:26

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En aktiv mor så at energinivået hennes plutselig falt, og hun levde lenge "som en zombie" som var sliten hele tiden til hun fant ut hva som var galt.

59 år gamle Christina Idling fra Norge har alltid vært veldig aktiv og hatt mye energi og energi til å leke med sine tre barn, men plutselig forsvant all overskuddet.

Da hun var rundt 30, begynte hun plutselig å få problemer med at hun var ekstremt sliten, uansett hvor mye hun hadde sovet. «Jeg prøvde å spise bedre og sove mer. Men det spilte ingen rolle hvor mye jeg sov. Jeg var som en zombie,» sa Christina til vi.no, ifølge Sosialnytt.

Etter en stund med problemet opplevde hun at hun også begynte å miste håret, og derfor valgte hun å gå til legen. Her hadde hun blodprøver, jernverdier sjekket og en rekke andre ting, men alle testene viste at Christina var en sunn ung kvinne, og legen kunne derfor ikke svare på hva årsaken var av hennes mangel på energi.

Christina ble verre og verre, og til slutt kunne hun gjøre nesten ingenting. «Jeg var bare 30 år på den tiden, med en kropp så sliten som en 100-åring», sa hun da hun fant ut hva som var galt.

Christinas problemer ble så ille at hun gikk til legen sin igjen og insisterte på å få flere undersøkelser, og det ga svaret. Det viste seg at hun led av alvorlig vitamin B12-mangel.

Ifølge Sundhed.dk er vitamin B12 inkludert i viktige kjemiske prosessorer i kroppen, og vitaminet bidrar til å danne blodceller, og samtidig er det ansvarlig for nervens normale funksjon.

Kroppen kan ikke produsere vitamin B12 selv, og det er derfor viktig at du får det gjennom kostholdet, hvor du blant annet kan få det fra kjøtt og egg.

Hvis du har mangel på vitamin B12, er det viktig at det behandles med tilskudd, ellers kan det føre til uopprettelig skade på nerver og psykiske helseproblemer, samt anemi, noe som spesielt fører til tretthet og vanskeligheter med å konsentrere seg, som Christina også opplevde.

Heldigvis er behandlingen enkel, da du bare trenger vitamintilskudd. I Christinas tilfelle er det i form av vitamininjeksjoner med B12 to ganger i uken resten av livet. «Så snart jeg stopper ved sprøytene [...] tretthet kommer tilbake og håret blir sprøtt og faller av,» sa Christina etter diagnosen.

Tidlig i prosessen er det ingen symptomer på vitamin B12-mangel, men hvis du er nervøs for å savne vitaminet selv, kan du følge med på symptomer som tretthet, konsentrasjonsvansker, kultur, svimmelhet, ørerushet og hjertebank på grunn av lav blodprosent. Dette er alle symptomer som oppstår etter langvarig mangel.

Andre symptomer kan også være blek hud, og i alvorlige tilfeller kan man oppleve psykiske helseproblemer og alvorlig skade på nervesystemet.