Denne typen kjøtt bør du ifølge eksperter spesielt unngå

27/05/2024 15:18

redaktion

Helse
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Noe kjøtt er mer helseskadelig enn annet. Her forteller en ekspert hvilken type kjøtt du spesielt bør holde deg unna.

Leger anbefaler å begrense kjøttforbruket, men ikke alt kjøtt er like helseskadelig.

En bestemt type kjøtt vurderes som spesielt farlig av ekspertene ifølge franske Linternaute.

Bearbeidet kjøtt under lupen

Når man tenker på helserisikoer forbundet med kjøttforbruk, er rødt kjøtt ofte det første som nevnes. Men en annen type kjøtt, som er allestedsnærværende i vårt daglige kosthold, viser seg å være like, om ikke mer, skadelig. Det dreier seg om bearbeidet kjøtt.

Bearbeidet kjøtt finnes i mange former som pølser, skinke, salami, bolognese eller nuggets. Det er en fast bestanddel i fastfood og en uunngåelig vare i supermarkeder.

I nordiske land spiser hovedparten av befolkningen det minst én gang i uken som pålegg, og over halvparten av de unge mellom 18 og 24 år spiser det regelmessig som ferdigretter.

Faren ved tilsetningsstoffer og kjemikalier

Den største bekymringen rundt bearbeidet kjøtt ligger i fremstillingsmetodene. Ifølge USAs landbruksdepartement fremstilles pølser ved å skille kjøtt fra bein under høyt trykk – en prosess som ikke er særlig appetittvekkende.

I tillegg er bearbeidet kjøtt ofte tilsatt animalsk fett og konserveringsmidler og enten kokt, tørket eller røkt for å forlenge holdbarheten.

Tilsetningsstoffene, spesielt nitrater og nitritter, som brukes i dette kjøttet, er særlig problematiske. Når de inntas, kan de føre til utvikling av kreft og kroniske sykdommer.

Verdens helseorganisasjon fremhever at disse sykdommene er ansvarlige for 74 % av dødsfallene på verdensbasis.

Helsemyndighetene råder til å begrense forbruket av bearbeidet kjøtt mest mulig. Selv i små mengder, som 25 gram om dagen, øker risikoen for kreft markant.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.