Derfor skal du slutte å spise Nutella med én gang

28/09/2016 10:15

Anniken Hauge

Helse
Hvor mye skade kan litt Nutella gjøre? Ganske stor, mener eksperter.

Nutella er en nytelse for veldig mange. Om det er med skje rett fra glasset, i kaker eller på brødskiva så smaker det deilige nøttepålegget himmelsk.

Mange nordmenn forbinder også det deilige pålegget med ferieturer i utlandet.

De fleste av oss er nok klar over at det ikke nødvendigvis er det mest næringsrike å spise her i verden, men nå blir bedriften Ferrero bak Nutella saksøkt for falsk markedsføring, ved å antyde at produktet har næringsmessige fordeler. Det skriver The Mirror

Ingrediensene i Nutella er sukker, palmeolje, hasselnøtter, kakao, melk, soya lecithin og kjemisk vanilje.

I forhold til soya lecithin har ekspertene en rekke bekymringer. I motsetning til naturlig fermentert soya som blir brukt i Asia, er soya lecithin genetisk modifisert, og kroppen har vanskeligheter med å fordøye det. I følge eksperter blir gravide, spedbarn og kvinner som har hatt brystkreft frarådet å innta denne typen soya.

 

Vaniljeessensen i Nutella er kjemisk produsert. Ifølge visse eksperter inneholder det MSG, som er beskrevet som en langsom dreper. Stoffet har blitt koblet til å kunne utløse hormoner i hjernen som likner de som blir utløst ved rusmisbruk. Dessuten menes det å utløse hodepine og allergi hos noen mennesker. 

I forhold til palmeolje, inneholder Nutella en stor mengde mettet fett, som menes å medføre høyere kolesterolnivåer og kan medføre hjerteproblemer. Videre er palmeolje en direkte årsak til at store deler av regnskogen er borte. Det betyr at arter som orangutangen er truet.

Dessuten er Nutella rik på kalorier. To spiseskjeer inneholder 200 kalorier, hvilket tilsvarer cirka halvdelen av kalorimengden i en 0,33 l cola. Dermed er det også en veldig kaloririk ingrediens å ha på frokostbordet, om vektnedgang er et ønske.