Det finnes i sjampo og krem: Påvirker migrene

05/11/2023 10:00

Emma Sletta

Helse
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Ny forskning viser en sammenheng mellom hormonforstyrrende stoffer og migrenesmerter.

Studier viser at flere og flere mennesker får migrene eller ofte opplever hodepine.

Hvordan kunne det ha seg?

Det undrer forskerne David Møbjerg Kristensen og Rikke Holm Rasmussen seg over.

– Vi vet at hyppigheten av migrene øker i samfunnet vårt. Vi begynte å tenke på om stoffene, som det finnes flere av i vårt miljø, kan være med på å påvirke smerteveier som kan gi migrene, sier David Møbjerg Kristensen og fortsetter:

– Det vet vi nå at de kan.

David Møbjerg Kristensen er professor ved Institutt for naturvitenskap og miljø ved Roskilde Universitet og seniorforsker ved Rigshospitalet, mens Rikke Holm Rasmussen er doktorgradsstipendiat ved Dansk hodepinesenter ved Rigshospitalet.

En ny studie viser en sammenheng mellom miljøforurensning og migrene. Dette gjelder miljøgifter som parabener, plantevernmidler og en rekke andre kjemikalier som kan være i våre kremer, sjampo og andre produkter.

– Vi kan foreløpig ikke si noe om hvor viktige stoffene fortsatt er for migrenesmerter. Denne studien er den første brusen som har bevist at mekanismene påvirker hverandre, sier David Møbjerg Kristensen.

Miljøgiftene kommer inn og treffer en av smertereseptorene vi har i nervesystemet, og frigjør en nevrotransmitter som utløser migrene.

Blant annet har forskerne testet plantevernmidler på musemodellene sine, som i ettertid fikk smerter som minnet om migrene. Musene har blitt utsatt for en høy konsentrasjon av plantevernmidler, noe som tilsvarer et menneske som jobber med plantevernmidler på daglig basis.

Derfor er det ikke en konsentrasjon som kan sammenlignes med konsentrasjonen som en vanlig person ville bli utsatt for.

– Vi kan ennå ikke si at en vanlig person får migrene på grunn av et høyt nivå av miljøgiftene – men vi kan si at det er en sammenheng, sier David Møbjerg Kristensen.

I løpet av livet vil en av fire kvinner oppleve migrene. Forskning viser også at en kvinnes migreneangrep rammer hardere og lengre enn en manns.

– Kvinnens indre hormoner, som er veldig påvirket av hormoner, spesielt østrogen, spiller trolig en større rolle ved migrene enn kjemikaliene hun kan ta opp fra miljøet, sier David Møbjerg Kristensen.

Derfor er det ifølge David Møbjerg Kristensen ingen grunn til å bekymre seg for den nye påviste sammenhengen. Neste års forskning vil avklare betydningen av de kjemiske stoffene for migrenesmerter.