Dette skjer 9 dager etter du har droppet sukker

25/12/2015 11:15

Anniken Hauge

Helse
Giv kroppen din en julegave.

Å droppe sukker i bare ni dager kan endre helsen drastisk.

Det mener forskerne bak en ny studie som er blitt offentliggjort i det medisinske tidsskriftet Obesity, skriver The Independent. 

I forsøket erstattet forskerne sukker med stivelse i dietten hos 43 barn. Resultatet viser ifølge forfatterne at sukker er farlig - ikke på grunn av kalori-innholdet, men på grunn av den effekten sukker har på kroppen.

Etter bare ni dager uten sukker i dietten så forskerne en dramatisk effekt:

- Alt ble bedre. Disse oppdagelsene understøtter idéen om at det er essensielt for foreldre å se på sukker-inntaket og være oppmerksomme på de helsemessige effektene bak hva barna deres spiser, sier barnelege Robert Lustig, som står bak studiet.

Resultatet viste at barnas kolesterolnivå ble forbedret. Samtidig minket nivået av insulin i blodet - hvilket kan indikere noe om risikoen for å utvikle type 2-diabetes. Robert Lustigs forskning går imot den utbredte holdningen om at overvekt og følgessykdommer ikke er et resultat av sukker, men inntak av kalorier.

Barna, som var mellem 8 og 18 år, ble oppfordret til å spise mer etter de hadde droppet sukkeret i forbindelse med forskningsstudiet. Det gjorde legen for at de mer presist kunne se om det var sukkeret som utgjorde forskjellen. 

- Sukkerkalorier er de verste, fordi de endrer seg til fett i leveren og ødelegger insulinfølsomheten og øker risikoen for diabetes, hjerte- og leversykdommer. Det har enorm betydning for fødevareindustrien, kronisk sykdom og helseutgifter, sier barnelegen.

Les også: Fars viktige budskap om depresjon får tusener til å føle håp