Dette viruset kan bli den nye store pandemien

04/03/2021 18:38

Emma Sletta

Helse
En rekke forskere har i fellesskap advart mot et virus de tror kan skape en global pandemi som kan bli langt mer alvorlig og dødelig enn koronaviruset har vært.

Anfall, oppkast og ikke minst hevelse i hjernen.

Dette er de vanligste symptomene på et virus som først ble oppdaget i Malaysia i 1999.

Viruset ble senere kalt Nipah virus, og er nå i sentrum for en advarsel om at en rekke forskere har i fellesskap uttrykt til engelske medier – B.T. skriver.

Sykdommen antas å ha sin opprinnelse i i Malaysia, men har også funnet veien til mennesker.

Blant annet da flere mennesker i India døde etter å ha blitt smittet med sykdommen, som har en dødelighet på mellom 40 og 75 prosent.

Det heldige er, hvis du kan snakke vellykket, at sykdommen ikke er så smittsom som koronavirus, og krever kontakt med enten en smittet, eller en veldig syk person, for å skape infeksjonskjeder.

Likevel bekymrer forskere seg.

"Nipah er et av de virusene som definitivt kan bli en ny pandemi. Flere ting er problematisk om viruset. Mange virus i den familien spredte seg lett mellom mennesker, så det er en bekymring for at en ny variant ville ta tak," Dr Rebecca Dutch, leder av molekylærbiologi avdelingen ved University of Kentucky, fortalte The Sun.

Og understreker at det er svært sannsynlig at flere tilfeller av nipah virus vil bli oppdaget over hele verden.

Det som er spesielt bekymringsfullt for forskerne er inkubasjonsperioden for sykdommen, som kan være så lenge som 45 dager - hvor du kan smitte uten å være syk. Derfor, skulle sykdommen mutere for å øke risikoen for infeksjon, nipah kan raskt spre seg til store deler av verden.