Disse rådene er avgjørende i kampen mot omikron

13/12/2021 10:50

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Dette er ganske enkle råd, som imidlertid kan ha stor effekt.

Omikron-mutasjonen sprer seg raskt over hele verden.

Flere tror det er bedre å unngå vaksinedekning fra infeksjon, så hvordan i all verden beskytter vi oss best mot planetens nye virale stil, omikron - i tillegg til å øke immunforsvaret med et tredje vaksinestikk?

Svaret er egentlig ikke den store rakettoppfinnelsen. En økende mengde tunge data tyder på at masker, spesielt de nærmeste, er det optimale svaret.

Det er imidlertid ikke alene. Sammen med hyppig innendørs ventilasjon og god avstand fra andre mennesker, vil alle 3 tips effektivt og enkelt redusere risikoen for å bli smittet med omikron.

Den siste studien på dette feltet er publisert i tyske vitenskapsmedier, PNAS, og følgende punkter er ankommet:

1: Hvis du er uvaccinert og står i et uventilert rom uten ansiktsmaske i en avstand på tre meter fra en covid-skjemt person som heller ikke bruker ansiktsmaske, vil du bli smittet med nesten 100 prosent sikkerhet på bare noen få minutter - hvis den smittede personen er smittet med den fortsatte dominerende deltavarianten av coronavirus og har en høy mengde virus i utåndet luft.

2: Hvis begge i stedet bruker vanlige billige ansiktsmasker (vanligvis den blå typen I eller II) som sitter tett på ansiktet, kan det være opptil ti prosent risiko for at de uvaccinerte blir smittet innen 20 minutter.

3: Hvis begge i stedet bruker ansiktsmasker av den ekstra beskyttende FFP2- eller KN95-typen - og begge parter har plassert ansiktsmaskene riktig og tett på ansiktet samtidig - faller risikoen for infeksjon etter 20 minutter til noe som en 1/1000. Det vil si nesten ingen risiko for infeksjon. Eberhard Bodenschatz, forskningssjef ved Max Planck Institute i Göttingen, sier ifølge Berlingske.

" I studien vår fant vi ut at risikoen for infeksjon uten å bruke maske er enormt høy like etter noen minutter, selv i en avstand på tre meter."

 

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.