Dunker hodet? Her er 5 tips mot smertene

13/09/2023 21:30

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mer enn 800 000 nordmenn har ofte vondt i hodet. Kanskje er du en av dem? Her kan du lære mer om de fem vanligste typene hodepine og migrene – og hva du kan gjøre med dem.

Du vet det sikkert godt. Hodet dundrer eller du har en presserende følelse i hodet. Det er ikke gøy å ha vondt i hodet, men hver uke sliter ca 900.000 nordmenn med en eller annen form for hodepine, og på verdensbasis har en nylig studie vist at omtrent halve kloden sliter.

I denne artikkelen forteller Thien Phu Do, som er medisinsk rådgiver ved Nasjonalt kunnskapssenter for hodepine, om de fem vanligste typer hodepine og hva du kan gjøre for å lindre smerten.

1. Spennings hodepine

Spenningshodepine er den vanligste typen hodepine, og tre av fire dansker får spenningshodepine i løpet av et år. Årsakene kan være mange og kan for eksempel skyldes upassende stillinger, for lite å spise, for lite å drikke eller for lite søvn.

Slik føles det: Spenningshodepine er en mild til moderat hodepine, og det er ofte beskrevet som et strammebånd rundt hodet. Det er typisk spenning på begge sider av hodet, men smerten forverres vanligvis ikke av fysisk aktivitet, lys og lyder.

Hva hjelper: Reseptfrie smertestillende midler vil ofte lindre smerten. Hvis du ofte lider av hodepine, er det viktig å se en lege for å finne ut hva som forårsaker hodepine og få hjelp til å forhindre hodepine i stedet.

2. Hodepine fra overforbruk av medisiner

Selv om det kan virke harmløst å ta noen panodiller når hodet gjør vondt, er det grunn til å være forsiktig. Hvis du tar for mye smertestillende midler, kan du gjøre situasjonen verre og utvikle en ny type hodepine:

Medisinering overforbruk hodepine. Mer enn 100 000 nordmenn lider av denne typen, noe som påvirker de som allerede lider av hodepine. Overforbruk kan oppstå hvis du tar smertestillende midler i mer enn 14 dager i måneden over tre måneder.

Slik føles det: Medisinen overforbruk hodepine kan se ut som både en presserende spenningshodepine og en bankende migrene. Hodepinen kommer flere og flere dager og blir ofte sterkere og alvorlig.

Hva hjelper: Her er det viktig å slutte å ta smertestillende og heller starte en forebyggende behandling hos legen din. Hodepinen vil vanligvis bli verre i en kort periode før den blir bedre.

3. Posttraumatisk hodepine

Denne hodepinen er en sekundær hodepine som vanligvis oppstår etter et slag mot hodet - det kalles også populært hodepine etter hjernerystelse.

Slik føles det: Hodepinen kan være pulserende og undertrykkende, og symptomene ligner vanligvis på spenningshodepine eller migrene.

Hva hjelper: Du behandler disse hodepine som spenningshodepine eller migrene, avhengig av hvilken hodepine symptomene minner mest om.

4. Trigeminusnevralgi

Denne typen hodepine er mer sjelden. Omtrent tre av 1000 nordmenn lider av det i løpet av livet.

Slik føles det: Det forårsaker sterke, smertefulle knivstikk i ansiktet som føles som å få elektrisk støt. Smerten kan vare fra et øyeblikk til flere minutter.

Hva hjelper: Trigeminusnevralgi krever spesialistbehandling. For noen hjelper epilepsimedisiner fordi det kan dempe overaktiviteten i nervene. Et annet alternativ er å få kirurgisk behandling.

5. Klynge hodepine (Hortons hodepine)

Dette er noe av det vondeste som finnes, og heldigvis er ikke klynge hodepinging like vanlig i Norge. 1 av 1000 nordmenn opplever klynge hodepine i løpet av livet.

Hodepinen kommer i klynger med flere angrep over en periode på uker eller måneder, med hvert angrep som vanligvis varer fra en kvart time til noen timer. Hos få er klynge hodepine kronisk og tilstede uten anfallsfrie perioder.

Slik føles det: Smerten beskrives ofte som å få en kniv stukket i øyet og smurt rundt. Sammen med de sterke smertene opplever mange også en indre uro mens de svetter, nesen renner, og øyet kan bli rødt og vann.

Hva hjelper: Klynge hodepine krever spesialistbehandling. Den akutte behandlingen av klynge hodepine består ofte av oksygeninhalasjoner og triptaner som injeksjoner.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.