Er det farlig å holde seg? Her er 7 ting du bør vite om avføringen din

26/06/2017 13:00

Ida Veiden Brakstad

Helse
Farligt at holde sig
Foto: Shutterstock
Det du spiser skal ut igjen. Det er en helt naturlig biologisk funksjon som gjelder for alle og enhver. Det er imidlertid ikke alle som har lyst til å dele de skitne detaljene om avføringen sin.

En ny undersøkelse viser at mange mennesker synes det er ubehagelig å snakke om avføringen sin. I mange tilfeller holder folk seg til det passer å gå på toalettet. Noen mennesker har til og med en sykdom kaldt parcopresis (en manglende evne til å gå på toalettet når det er andre mennesker i nærheten), men kan det være usunt å holde seg?

Er det dumt å holde seg?

Det er greit å holde seg når man sitter i møter eller er på date, men du bør ikke gjøre det hele tiden. Tykktarmen fungerer best når kroppen sier fra at det er tid for et do-besøk. Men uansett årsak - hvis du holder deg, så kommer avføringen tilbake i tykktarmen hvor den absorberer mer vann fram til du tømmer den. 

Forstoppelse oppstår når tykktarmen absorberer for mye vann når du holder deg for lenge. Jo lenger du holder avføringen i tykktarmen, jo mer vann absorberer den - noe som fører til hard, tørr og kompakt avføring. Dette kan føre til mer alvorlige tilstander, slik som tykktarmskader som følge av anstrengelsen og belastningen ved å utskille avføringen senere. 

Er det dumt å jevnlig holde på avføringen? Ja. Det kan resultere i utspilte tarmer (en del av tykktarmen hovner opp) eller en påvirket tarm (en stor klump av tørr og hard avføring som sitter fast i endetarmen), noe som medfører livstruende tilstander. Det kan også forårsake rektal prolaps - resultatet av at endetarmen strekker analmusklen, noe som fører til fekal inkontinens.

Fakta om avføring som du bør vite om 

Generelt er avføring avfallsmateriale og bakterier som utledes fra tarmen etter at maten er fordøyet. Det tar i gjennomsnitt seks til åtte timer for maten å passere fra magen og tynntarmen til tykktarmen. Den tilbringer deretter ca. 40 timer på fordøyelse og absorbering av vann, før den til slutt utskilles fra kroppen. Tiden varierer fra individ til individ, og kvinner bruker lengre tid enn menn (ca. 30 timer for menn og 45 timer for kvinner).

1. Hyppigheten varierer fra person til person 

Mennesker er forskjellige, og når det kommer til avføring dekker det normale interval fra et par ganger om dagen til én gang hver tredje dag. Selv om mindre enn tre ganger om uken er unormalt, så er alle mønstre sunne så lenge frekvensen ikke påvirker livskvaliteten din.

2. Avføring lukter

Avføring stinker. Du kan imidlertid redusere lukten med kosten din. Vitenskapen samt våre egne neser har vist at veganere utskiller mindre illeluktend eavføring enn kjøtteterer, så jo flere grønnsaker du spiser, jo mindre lukter avføringen din. Vær imidlertid oppmerksom på at virkelig stinkende avføring kan være et tegn på underliggende sykdom som gjør at du ikke fordøyer maten skikkelig. 

3. Du behøver ikke rense tykktarmen din

Er det dumt å holde seg? Ja, hvis du gjør det ofte. Så betyr det at du trenger å rense tykktarmen din? Nei, tykktarmen har ikke bruk for å renses. Rensing fjerner de sunne bakteriene som normalt finnes i tykktarmen. En langvarig rensing kan føre til oppblåsthet, kramper, elektrolytabnormiteter og kvalme. Tykktarmen skal ha avføring i seg hele tiden. Med mindre tykktarmen din har bruk for en rensing av medisinske grunde (koloskopi), så gjør du deg selv en tjeneste ved å la den være i fred.

4. Avføringers konsistens varierer

Nei, det er normalt at folk har en bred vifte av avføringstyper som er klassifisert på Bristol Stool Scale fra harde små knoller til tynn mage. Ingen av typene er dårlige for deg, med mindre du har vanskelig for å nå til toalettet i tide. Det eneste problemet er hvis avføringen konsekvent er tynn. Det kan være tegn på tykktarmskreft eller hemorider.

5. Avføring som flyter i stedet for å synke er ikke normalt

Avføring som flyter kan forekomme hvis du har en infeksjon. Hvis du bemerker at avføringen alltid flyter, så bestill en legetime. Avføring som flyter og samtidig lukter merkelig kan være tegn på alvorlig malabsorption. Men som oftest er det ingenting å bekymre seg for. Øket gass i avføringen får den til å flyte, så hvis du spiser mat som forårsaker gass vil dette skje. Det er bare et resulat av kostholdet ditt.

6. Avføring bør ikke ta lang tid uten grunn

Den tiden folk bruker på toalettet kan variere i takt med folks rutiner. Hvis du tilfeldigvis er en leser, så vil du kanskje lese ferdig kapittelet før du ggør deg ferdig på do. Andre mennesker kan bli distrahert av mobilen eller en spennende artikkel.  Men hvis du bruker lang tid på toalettet på bare å stirre tomt ut i luften, så bør du snakke med legen din om det. 

7. Avføringen behøver ikke alltid å være brun

Avføringens farge avhenger noen ganger av hva du har spist. Og med mindre du har spist rødbetter eller kirsebær, så bør du ringe legen hvis avføringen din er svart, lilla eller rød - noe som indikerer muligheten for blod. Andre farger du bør være oppmerksom på omfatter blek eller grålig avføring. Dette kan indikere galleblokkering, noe du bør fortelle legen om. Fargen kan imidlertid også endres av helt normale årsaker. Du kan oppleve grønn eller gul avføring som følge av gallesekresjoner, men det er ikke noe å bekymre seg for, og det bør forvinne ved neste do-besøk. 

Forskere fra privathospitalet Aleris-Hamlet søker hjelp til et helt spesielt prosjekt hvor de skal bruke masse avføring. Deltakere kan tjene 250 kroner pr. donasjon.