Forskere advarer: Denne dårlige vanen under dynen dobler risikoen for dødelig sykdom

27/02/2018 09:15

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan være veldig farlig for helsen hvis nattesøvnen uteblir, advarer forskere.

Det skal helst gå noen minutter før kollegaene sier noe, og det virker som et sant mirakel at man overhodet fikk på seg klærne om morgenen. 

Hvis man har sovet dårlig og er i muggent humør, så krever det ofte minst to kopper kaffe før hjernecellene funger noenlunde.

Dårlig nattesøvn kan ramme all og enhver, men uteblivende nattesøvn kan være farlig for helsen, skriver Mirror.  

Hvis man ofte våkner midt på natten eller snur seg mye i søvne, så har en grupe japanske forskere funnet ut at det dobler risikoen for dødelige hjerte -og karsykdommer.

De japanske forskerne undersøkte søvnmønstre hos 13.000 eldre, hvor de fant ut at de forsøkspersonene som våknet om natten eller snudde mye på seg hadde dobbelt så stor risiko for å bli rammet av hjerteinfarkt og 37 prosent høyere risiko for å få blodpropp.

- Resultatene våre understøtter at dårlig søvn kan føre til hjerte- og karsykdommer. Dårlig søvn hos pasienter med iskemisk hjertesykdom (felles betegnelse for hjertesykdommer, red.)  kan karakteriseres ved kortere søvn og korte øyeblikk hvor man er våken i løpet av natten, sier lege og ledende forsker Nobuo Sasaki fra Hiroshima University til avisen.

Undersøkelsen får støtte av den britiske hjerteforeningen, som også sier at dårlig søvn er en varsellampe som krever en tur til legen. 

- Selv om én urolig natt ikke er skadelig for helsen, så kan det være et tegn på noe mer alvorlig. Å endre kosten, drikke mindre alkohol og få ned skuldrene, bidrar til en bedre nattesøvn, sier Metin Avkiran, talsmanm for British Heart Foundation til avisen.