Forskere avslører: Dette skjer med kroppen din hvis du rengjør hver dag

16/02/2018 15:30

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er man veldig ivrig etter å ha et skinnende rent hjem, så går det virkelig utover helsen, viser ny forskning.

Hjemmet kan trenge en god overhaling når uken går slutten og jobben kan settes på pause over helgen.

I løpet av uken har hybelkaninene, støvet på hylla og fettet på komfyren satt seg godt og krever litt oppmerksomhet. 

For slett ikke å snakke om badet hvor både toalettet og speilet har sett litt av hvert. For noen er dette en sur plikt, mens andre elsker å støvsuge, rydde og vaske. Men det kan faktisk påvirke helsen negativt hvis man rengjør for ofte, skriver BBC. 

Faktisk er rengjøringsmidler så skadelige at flittig bruk av kjemikaliene svarer til å røyke 20 sigaretter om dagen.

I den norske undersøkelsen har forskerne sett nærmere på helsedata fra 6.000 europeere, og det viste seg at kvinners lungekapasirer falt betydelig hvert år hvis de gjorde rent hjemme.

For de kvinnene som jobbet med rengjøring daglig, så falt lungekapasiteten ned til nesten halvparten, samtidig som flere kvinner også hadde astma.

Det samme tilfelle kunne ikke ses hos menn som rengjorde.

- Vi fryktet at slike kjemikalier som ofte forårsaker litt skade dag etter dag, år etter år, kan aksellerere hastigheten av lungefunksjonens tilbakegang, som vanligvis oppstår med alderen, sier lege og professor ved Universitetet i Bergen, Cecile Svanes, til BBC.

Foto: Shutterstock

Forskerne hevder at kjemikaliene i rengjøringsmidlene irriterer slimhinnene og på lang sikt vil forårsake dårligere åndedrett. Forskerne mener også at kvinner oftest rammes av de helseproblemene som rengjøring medfører, ettersom menn for det første ikke typisk jobber med rengjøring samt at kjemikaliene ikke påvirker menn på samme måte.

- Poenget er at rengjøringskjemikalier på lang sikt sannsynligvis forårsaker vesentlig skade på lungene, sier Øistein Svanes, som er en av de ph.d. studentene som har jobbet med undersøkelsen. Undersøkelsen vekker også oppsikt i den engelske lungeorganisajonen British Lung Foundation.

- Denne undersøkelsen bekrefter at luftforurensning kan komme fra en rekke kilder, inkludert maling, lim og rengjøringsmidler vi bruker innendørs. Å sikre at vi opprettholder god ventilasjon i hjemmene våre, å bruke flytende rengjøringsmidler istedet for sprøytemidler, og kontrollerer at komfyrer og varmapparater er i god stand, vil bidra til å beskytte oss og forhindre at lungene våre blir påvirket av produktene vi bruker i hverdagen, sier Sarah MacFadyen, som er talsperson for British Lung Foundation til BBC.

Den norske undersøkelsen er nettopp blitt publisert i tidsskriftet American Thoracic Society's American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. 

Frederikke advarer andre hundeeiere: Dyrlegen hadde alvorlig beskjed etter å ha undersøkt hundens munn