Forskning avslører: Sammenheng mellom depresjon og fysiske symptomer

13/02/2024 09:00

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Forskning viser at de to i mange tilfeller går hånd i hånd.

Psykisk helse er med rette på agendaen rundt om i verden. Antallet personer som sliter med dårlig psykisk helse har økt, og dette skyldes mange faktorer.

Dårlig helse kan manifestere seg på mange forskjellige måter, men en av de hyppigste er depresjon.

En nylig studie ledet av forskere fra University of California San Francisco (UCSF) har avdekket en fascinerende sammenheng mellom kroppstemperatur og depresjon, og åpner for nye perspektiver for å forstå og behandle denne tilstanden.

Det skriver sciencealert.

Med data samlet inn fra 20.880 personer over syv måneder, har teamet bekreftet at personer med depresjon ofte har høyere kroppstemperatur enn de uten denne tilstanden. Denne oppdagelsen, som inkluderer deltakere fra 106 forskjellige land, markerer et betydelig fremskritt i forskningen, selv om det fortsatt er åpent om det er en direkte årsakssammenheng mellom høy kroppstemperatur og depresjon.

"Dette er den største studien til dags dato som undersøker sammenhengen mellom kroppstemperatur og depressive symptomer," påpeker UCSF-psykiater Ashley Mason. Forskningen antyder at det kan være en biologisk sammenheng mellom kroppens termoregulering og psykiske helsemessige forhold, som potensielt åpner for nye behandlingsmetoder.

Forskerne spekulerer på at depresjon kan påvirke kroppens metabolske prosesser eller kjølemekanismer, noe som resulterer i en høyere kroppstemperatur.

Interessant nok har tidligere studier vist at aktiviteter som spa og badstuer som fremmer selvkjøling gjennom svette, kan ha en positiv effekt på depressive symptomer, selv om disse studiene har vært begrenset av den lille prøvestørrelsen.

"Ironisk nok kan oppvarming av folk faktisk føre til en rebound kroppstemperatur senking som varer lenger enn bare å kjøle folk ned direkte, " forklarer Mason, noe som tyder på at termiske behandlinger kan være en vei fremover for personer med depresjon.

Studien har vist at mer alvorlige depressive symptomer korrelerer med høyere kroppstemperaturgjennomsnitt, noe som understreker behovet for videre forskning i denne sammenhengen. Med depresjon som påvirker en betydelig del av verdens befolkning, er enhver ny innsikt i mekanismene verdifull for utviklingen av mer effektive behandlinger.

"Med økende forekomst av depresjon er vi begeistret for mulighetene for en ny behandlingsvei," avslutter Mason.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.