Forskning: Folk med disse utdannelsene er oftest psykopater

03/05/2017 12:00

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du synes at sjefen din virker helt gal, så ligger det kanskje noe i det. Spesielt hvis vedkommende jobber innenfor et av disse fagene.

I mange filmer og serier portretteres sjefer, forretningsmenn og ledere ofte som gale, maniske eller dedikerte psykopater/sosiopater.

Nå viser en undersøkelse fra Aarhus Universitet i midlertid at de filmatisk fordommene kanskje ikke ligger så langt unna virkeligheten. Det skriver Independent.

For i undersøkelsen som er foretatt blant 400 studenter på Aarhus Universitet, er de elevene med flest psykopatiske trekk mest tilbøyelige til å lese handel og økonomi.

Studiet er nettopp blitt offentliggjort i tidsskriftet Personality and Individual Differences, og for å nå frem til et resultat, har de benyttet personlighetstesten ’the dark triad’.

 

Triad betyder tre, og som navnet antyder så tar den mørke triaden for seg de tre negative typene; narsissister, manipulatorer samt psykopater. 

Undersøkelsen ble dog kun foretatt blant elever som enten studerer psykologi, handel, økonomi, jus eller statsvitenskap.

Undersøkelsen ble gjort ved studiestart slik at forskerne kunne se hvilke typer mennesker som var tiltrukket av de forskjellige studiene.

Mens handels- og økonomistudentene viste seg å være de som utviste flest psykopatiske trekk i følge ’the dark triad’-testen, så kom jus på tredjeplass. Psykologistudentene scorte vesentlig lavere enn de andre i testen, og det samme gjorde de som studerte statsvitenskap.

Som konklusjon peker forskerne på at personlighetstrekk i stor grad virker inn på hvilket studie man velger, og i lengden hvilken jobb man velger.

Tilsvarende kom et utenlandsk studie i fjor frem til at personer som studerte handel og økonomi, også er de minst behagelige å være sammen med i sosiale sammenhenger.