Gode nyheter: Tre store hjertesykdommer øker ikke koronarisikoen

16/12/2020 14:16

Emma Sletta

Helse
Nå er det gode nyheter for nordmenn som sliter med visse hjerteproblemer.

Ny forskning på koronavirus og hjertesykdom fra blant annet Hjerteforeningen viser at dansker diagnostisert med atrieflimmer (prechamber flimring), hjertesvikt eller iskemisk hjertesykdom (varicrent) ikke har høyere risiko for en alvorlig sykdom med koronavirus bare på grunn av deres hjertesykdom

Det sier Hjerteforbundet i en pressemelding.

Mer enn 300.000 nordmenn lider idag av hjertesvikt, atrieflimmer (prechamber flimring) eller iskemisk hjertesykdom (lakkerende arterie). Men på grunn av deres hjertediagnose alene, i motsetning til hva som har blitt antatt, har de ikke økt risiko for å ha et alvorlig kurs hvis de blir smittet med koronarisiko. Ny forskning fra Hjerteforbundet viser dette.

"Resultatene er overraskende, men de viser at hjertepasienter sammenlignet med koronavirus (COVID-19) ikke kan og bør ikke ses som en pasientgruppe. Denne kunnskapen er viktig for å redusere angsten samtidig som den sikrer riktig og beste behandling for koronapasienter med disse hjertesykdommer, sier seniorforsker og epidemiolog ved Hjerteforeningen Matthew Phelps.

Mange i risiko

Den danske forskningssjef i Hjerteforbundet og mangeårig kardiolog Gunnar Gislason er glad for at denne nye kunnskapen er skapt i et godt og åpent samarbeid mellom forskere over hele Danamrk.

"Mange kardiovaskulære pasienter vil fortsatt være i fare for et alvorlig sykdomsforløp på grunn av alder eller kjønn. Men det faktum at vi nå har blitt informert om at disse tre store hjertediagnosene ikke i seg selv utløser, er veldig mye det alvorlige bildet som først dukket opp i begynnelsen av koronakrisen. Jeg tror vi viser her at kunnskap skapes kontinuerlig etter hvert som verden utvikler seg, og vi som samfunn treffer ulike problemstillinger som vi må finne løsninger på sammen, sier Gunnar Gislason, og legger til:

"Nå som vi kan se at en potensiell vaksine er i horisonten, kan denne kunnskapen hjelpe oss med å prioritere hvordan vi best kan velge de som skal tilbys vaksinasjon i utgangspunktet."

Om forskningen

  1. 4090 corona pasienter i Danmark ble etterfulgt av forskerne for å se om de hadde et mildt, alvorlig eller dødelig kurs innen 30 dager etter diagnose med koronavirusinfeksjon.
  2. Forskerne har tatt hensyn til viktigheten av alder, kjønn og faktorer som ikke har noe å gjøre med hjertesykdom.
  3. Studien inkluderte bare danske coronapasienter.