Har du hår på brystvortene? Da kan du bli rammet av denne alvorlige lidelsen

07/02/2018 16:30

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De aller minste hårene på kroppen er ikke alltid så lette å se. Har man hår på eller ved brystvortene, så kan det være et alvorlig advarselstegn.

Det er nok mange som tar høvelen fatt om morgenen i dusjen eller foran speilet, for å ta skjegget eller hårene på leggene og under armene

Men det er langt fra de eneste stedene vi har hår på kroppen, for overalt sitter det masser av små mer eller mindre synlige hår som holder huden varm og sikrer at bakterier og svette holdes unna huden.

For det meste er det helt naturlig og ufarlig.

Men har man små hår rundt brystvortene, skal man allikevel være på vakt. For hårene som vokser akkurat der kan være et tegn på en langt mer alvorlig lidelse.

I de fleste tilfeller skyldes hår på brystvortene en hormonell ubalanse, hvor det ikke produseres like store mengder av det mannlige kjønnshormonet testosteron eller kvinnelig østrogen.

Opplever man at det vokser hår på brystvortene eller mellom brystene kan det være et alvorlig varselstegn Foto: Shutterstock

Det er mange kvinner som opplever dette i forbindelse med overgangsalderen, og det er helt naturlig. Men for noen kvinner blir hårene lange og grove som på en mann, og da gjelder det å gå til legen, skriver Mirror.

Hårene kan nemlig være en indikator for polycystisk ovariesyndrom, forkortet PCOS, som normalt rammer mellom fem og ti prosent av kvinner i fødedyktig alder, og tallet er stigende.  

Lidelsen gjør at det dannes cyster på eggstokkene, hvilket medfører hormonelle endringer og endret eggløsning og menstruasjon. Men en av de absolutt synligste alarmklokker er hårveksten 70 prosent av alle kvinner med PCOS opplever, at det begynner å dukke og hår nye og merkelige steder. 

Blant annet på brystvortene, men også i ansiktet i form av skjegg på overleppa, mellom brystene, på innsiden av lårene og fra navlen og ned. Hårveksten blir spesielt tydelig hvis man er mørk eller har kraftig hårvekst, og hårveksten er bare ett av flere symptomer hvor også barnløshet, manglende menstruasjon og uren hud er tydelige tegn på PCOS.

Hvis man i tilleg har litt ekstra fett rundt magen, er man ekstra utsatt, da to av tre kvinner med PCOS er overvektige, og bare et lite vekttap er en av de vanligste måtene å komme unna lidelsen, som også blir bedre med alderen.

 

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.