Her er grunnen: Derfor føles det så tilfredsstillende å klemme en kvise

30/01/2023

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Kall det ekkelt å klemme kviser, men mange mennesker elsker det. Det er til og med mange videoer på både TikTok og Instagram der kviser klemmes.

Det er vanskelig å forstå betydningen av disse videoene som viser steinharde hudormer og pus. Eksperter hevder at å se noen andre angripe akne på video aktiverer den samme følelsen av kontroll og fascinasjon.

Ifølge Marc LaFrance, en lektor i sosiologi ved Concordia University, "akne kan være veldig frustrerende, og prikking det kan føles styrkende. Det gir en kortsiktig og flyktig opplevelse av å ha en viss kontroll over et fenomen som du ikke har valgt ..."

Folk klemmer kviser av en rekke grunner, men de deler en felles tvang til å gjøre det, det vil si at de vil at huden skal se og føles glatt ut.

Når du klemmer dine egne kviser, frigjør hjernen dopamin - et "gledeshormon". Før selve handlingen føler du deg spent eller spent og en frigjørende følelse etter.

I utgangspunktet har du en blandet følelse av fysisk press når du klemmer en kvise, og også en mental følelse av lettelse. Sinnet og kroppen liker å klemme en kvise, selv om du ikke burde.

Glatt hud er alles drøm, og et uønsket plaster eller nupper i hudens ansikt er et mareritt for mange. Du har en følelse av at prikking av kvise vil gi deg en følelse av lettelse og tilfredshet.

Noen likestiller huden som et bilde på deres personlighet. Kviser er en indikasjon på at de "er en fiasko" og utseendet "flekker deres personlighet".

Skal vi klemme kviser?

Det kan være gammelt nytt for noen - og sannsynligvis også "dårlige nyheter" for mange, men vi skal IKKE tukle med kvisene våre. Under ingen omstendigheter.

Klemme kviser kan virkelig slå tilbake - big time. Å klemme kviser ut av stikkontakten ser enkelt ut, men det er det faktisk ikke. Det er uønskede bivirkninger når du går jevnt, som:

  • Varig akne arr

  • Mer uttalt akne

  • Uutholdelig akne smerte

  • En infeksjon

  • Du øker risikoen for betennelse hvis innholdet inne i kvisen presses dypere inn i huden.

Så hold fingrene borte fra ansiktet ditt. Du kan se på andre som klemmer kviser hvis du fortsatt vil ha tilfredsstillelse

Læs også:

Sportsstjerne død i tragisk ulykke Sportsstjernen har på tragisk vis gått bort.
Erna Solberg: Ny kald krig Derfor bør Norge bli med i EU.