Her er symptomene på Apekopper

24/05/2022 10:14

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Flere mennesker i Europa har testet positivt for Apekopper. Nedenfor kan du se hvilke symptomer som er forbundet med viruset.

For tiden sprer viruset apekopper seg i lynhastighet rundt om i Europa. Heldigvis skjer det ikke i samme hastighet som med koronaviruset, men på bare noen få dager har infeksjonen likevel nådd både Sverige og Danmark.

Med tanke på at det vil være mye snakk om sykdommen i den kommende tiden, og mest sannsynlig også flere tilfeller, har vi valgt å se på hvilke symptomer som er forbundet med apekopepr.

Hva bør du være oppmerksom på

Hvis du er smittet med apekopper, vil du vanligvis oppleve feber, frysninger og blemmer rundt kroppen din, som sannsyneligvis vil starte å komme i ansiktet. Disse blemmene kan forårsake sår når de helbredes. 

Det skriver Statens helsetilsyn på sine nettsider.

Blir du ramt av apekopper, forventes det å være en mild til moderat sykdom som du vil bli påvirket av. Infeksjonen varer i ca 2-4 uker, og for de aller fleste vil den gå væk av seg selv igjen.

Hva du skal gjøre hvis du blir smittet

Hvis du opplever disse symptomene, ikke løp ned til din egen lege med en gang. Du anbefales å kontakte legen din på telefon i stedet.

Du kan selv videreføre infeksjonen fra det øyeblikket du får symptomer på infeksjonen. Ifølge Statens helsetilsyn er inkubasjonsperioden mellom 6 og 16 dager.

Sykdommen stammer fra dyr, men derfra kan det bli smittet mellom mennesker. Dette vil ofte være i forbindelse med samleie.