Her vrir 4-årige Jessica seg i smerte, få uker før hun døde: Nå forteller faren hvorfor han delte bildet

03/10/2017 12:00

Anniken Hauge

Helse
Foto: Andy Whelan/privat
Foto: Andy Whelan/privat
Et bilde har fått tusener til å reagere på sosiale medier. Men nå forklarer faren hvorfor han tok bilde av sin kreftsyke datter.

Hun vrir seg i smerte mens en tube stikker ut av nesen hennes. 

På sort/hvitt bilde ser man fireårige Jessica Whelan, som kjemper mot smertene fra kreftsykdommen kalt nevroblastom, som er en kreftlidelse i nervesystemet og som danner svulster primært i magen, men også i halsen, brystet eller bekkenet.

Den lille jenta hadde allerede kjempet mot sykdommen i 12 måneder, men den britiske jenta mistet livet på grunn av sykdommen 20. november 2016, skriver Independent.

Under jentas kamp tok faren hennes, Andy Whelan, kameraet sitt og fanget et bilde av datteren i hennes siste tid.

Men det var aldri meningen at bildet av datterens smertefulle ende skulle deles med hele verden. 

- Bildet av Jessica som vrir seg i smerte ble ikke tatt for å legges ut noen steder. Det ble tatt for vår egen del, for å minne oss om at vi bestemte også for å ikke forlenge livet hennes og behandlingen, men å la henne unngå mer smerter, sier Andy Whelan til Independent.   

I løpet av Jessica Whelans sykdom har familien brukt bildene til å dokumentere kampen hennes mot sykdommen. 

Det var dette ærlige og brutale bilde av datterens kamp mot kreften, som ble delt av tusener på nettet. Foto: Andy Whelan/privat

Men etter hvert som sygdommen ble verre, endret fotografiene karakter og endte med å bli familiens minner om den siste tøffe tiden med datteren deres.

Da faren Andy Whelan så det veldig ærlige bilde av datteren, fortod han at det måtte deles med fler. 

- Da jeg så bildet, så jeg straks bildets sterke budskap, hvorpå jeg delte det på Jessicas Facebook-side, for å vise følgerne hennes sykdommens sanne ansikt, sier Andy Whelan til avisen. 

Faren delte bildet få uker før datterens død, og skrev den gang at 'dette er det tøffeste bilde jeg noensinne har tatt'. 

Men han hadde aldri drømt om at bildet ville resonere så sterkt med andre mennesker på Facebook. 

- Bildet gir sterke følelser for oss på grunn av hva det forestiller, men jeg hadde aldri forestilt meg den følelsesmessige reaksjonen bildet fikk fra fremmed mennesker, sier Andy Whelan til Independent. 

I dag jobber faren frivillig for organisasjonen World Child Cancer hvor han tar bilder, og han håper en dag å kunne leve av å fotografere profesjonelt. 

Men de skjebnesvangre bildene av den kreftsyke datteren har et viktig budskap, mener Andy Whelan:

- Jeg kan ikke finne nye behandlinger eller en kur (mot kreft, red.) men hvis fotografiene mine kan bidra til å vise omfanget av barns kreftbehandling, så er jo det noe, sier han til avisen. Ifølge The Independent rammes over 300.000 barn av kreft hvert år.

Se selv hele innlegget Andy Whelan delte da han offentliggjorde bildet av datteren på Facebook: