Hva skjer når du drikker øl hver dag? Tre alvorlige bivirkninger

19/03/2024 12:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
En kald øl på kvelden kan være en god måte å runde av dagen på. Men er det nå også lurt å gjøre det?

Øl forbindes vanligvis ikke med "hard brennevin", men alkohol er alkohol, uavhengig av konsentrasjonen den forekommer i.

Det spiller ingen rolle om vi drikker vodka eller øl med lav alkoholprosent, sier ekspert Dr. Andrzej Konieczny i et intervju med Medonet.

I årevis har forskere diskutert om en liten dose alkohol daglig fordeler eller skader helsen. Det er imidlertid ingen tvil om at overdreven inntak av øl har sine konsekvenser.

De fleste vil nok tenke på kaloriinnholdet i øl og den såkalte 'ølmagen', men det har flere konsekvenser.

Overdreven inntak av øl og annen alkohol kan øke risikoen for type 2 diabetes. En av grunnene er den allerede nevnte store mengden kalorier i øl. Dette betyr større sannsynlighet for overvekt eller fedme, noe som igjen øker risikoen for type 2 diabetes.

"Fordi øl inneholder maltose, som dannes under gjæringsprosessen, dvs. sukker, har det en veldig høy glykemisk indeks, hvis verdi er hele 110," sier dr. Konieczny, og legger til:

"Hver slurk øl betyr derfor at en stor mengde maltose raskt kommer inn i blodet og absorberes godt. Over tid kan dette resultere i en økning i kroppens glukosenivå og føre til en farlig sykdom som diabetes. Derfor sliter mennesker. med fedme og som allerede lider av diabetes, unngå definitivt øl."

Alkohol bidrar også til diabetes på en annen måte. Regelmessig, intenst inntak av øl kan redusere kroppens følsomhet for insulin. Resultatet av dette er en økning i blodsukkernivået. Og når blodsukkernivået er konstant høyt, øker risikoen for å utvikle diabetes.

Det er allment kjent at alkohol (inkludert øl) skader leveren. Derfor er det enda en grunn til å ikke drikke for mye øl.

"Fettlever kan etter hvert utvikle seg til skrumplever, dvs. fibrose i leveren. Sykdommen er irreversibel og konsekvensen er organsvikt. Og hvis en transplantasjon ikke gjennomføres, kan skrumplever føre til at pasienten dør," sier Andrzej Konieczny.

Konsekvenser av hyppig og langvarig alkoholforbruk (inkludert øl) påvirker også bukspyttkjertelen. Konsekvensen kan bl.a. akutt pankreatitt og til slutt kronisk pankreatitt, som gradvis fører til irreversibel skade).

"Overdreven drikking gir smerter i bukspyttkjertelen. Dette skjer fordi bukspyttkjertelens såkalte sekretoriske funksjoner forringes betydelig, hvorved organet produserer færre fordøyelsesenzymer. Dette viser seg i dårligere fordøyelse. Bukspyttkjertelens endokrine funksjoner endres også, bl.a. produksjonen av insulin. Herfra en annen vei som fører til diabetes," sier legen.

"Selv en flaske eller boks øl hver dag viser seg å være farlig," sier Dr. Andrzej Konieczny.

Han forklarer også at «bare én øl kan gi et feilaktig inntrykk av at du drikker lite eller ikke i det hele tatt». Derfor bør du vurdere å legge det daglige inntaket av øl helt på hylla.