Hver time dør 1000 mennesker: De aller fleste kunne vært forhindret

23/09/2023 17:30

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Over halvparten av alle voksne som har høyt blodtrykk, vet heller ikke at de har det eller blir mishandlet.

Hvis flere visste og ble behandlet kan man, ifølge Verdens helseorganisasjon WHO, redde 75 millioner liv årlig over hele verden.

Det viser en ny studie fra WHO.

For å være presis, 4 av 5 personer som lider av høyt blodtrykk vet heller ikke at de har det eller ikke blir behandlet ordentlig.

Høyt blodtrykk er, ifølge WHO, en ganske vanlig, men dødelig tilstand. Det kan nemlig forårsake hjerneslag, nyreskade, hjertesvikt, hjerteinfarkt og mange andre helseproblemer.

Mer enn 1000 dør hver time
I den nye studien konkluderer WHO med at 76 millioner liv kunne reddes årlig over hele verden hvis høyt blodtrykk ble tilstrekkelig oppdaget og behandlet.

– Hver time dør mer enn 1000 mennesker av slag eller hjerteinfarkt. De aller fleste av dem er forårsaket av høyt blodtrykk, som kunne vært forhindret, sier Dr. Det sier Tom Frieden, president og administrerende direktør i Resolve to Save Lives, i en pressemelding fra WHO om studien.

WHO etterlyser prioritering av forebygging, tidligere oppdagelse og mer effektiv behandling av høyt blodtrykk, som må tilbys i alle land på primærhelsetjenestenivå. Det vil si den omsorgen som finnes i kommunene, allmennmedisin, avtalespesialister med mer.

Forebygg med kosthold
Den danske hjerteforeningen anbefaler at du i kombinasjon med en aktiv livsstil også spiser sunn og variert mat.

"Du trenger imidlertid ikke å unne deg daglige rødbetdrikker eller spesielle ting som quinoa, hibiskuste, dragefrukt eller kefir for å oppnå sunt blodtrykk," sier ernæringskonsulent Natasha Selberg fra den danske hjerteforeningen.

Ifølge den danske hjerteforeningen kan høyt blodtrykk forebygges med vanlig hverdagsmat. De offisielle kostholdsretningslinjene inkluderer 600 gram frukt og grønnsaker om dagen. De anbefaler også å kutte ned på sukkerholdige matvarer og salt.

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.