Kjenner du noen som slår mange eggprumper? - det kan være et illevarslende signal

19/11/2020 14:07

Emma

Helse
Vi er alle på do omtrent en gang om dagen. Ute og sende avføringen ut i det uendelige kloakksystemet. Men hvordan vet du egentlig om avføringen din er sunn? - En god sunn bæsj er på den enkle side, forklarer seniorforsker i kirurgisk avdeling, Dennis Raahave til Videnskab.dk. Det må enten flyte eller synke sakte. - De som lager noe som dumper hardt, er ofte de som spiser mye kjøtt, mens vegetarianeren, som spiser grønnsaker, vil ha noen som flyter på toppen fordi de har et veldig høyt innhold av fiber, sier han. Det handler derfor om hvor høyt fiberinnhold er i kostholdet. Spesialist i gastrointestinale sykdommer, Elisabeth Knudsen mener at du kan få for mange fibre, og dette kan gjøre deg oppblåst. Men hun påpeker at det handler om hvor raskt dritten synker. Igjen, det bør ikke sprute som en dyphavsbombe. Spis mais Og sjekk om avføringen din er normal, bør maten komme tilbake i bollen, ca 24 timer etter å ha spist den. Du kan gjøre en test hvor du spiser litt mais og se når de dukker opp igjen. I tillegg er det viktig for å ha sunn tarmfunksjon og at du lytter til systemet. Egg prumper kan være tegn på forstoppelse. Det er ikke alltid, men det kan det være. I tillegg vil mange kanskje utsette turen til toalettet fordi de ikke synes det er det rette stedet, men det er en dårlig idé, forklarer Raahave. - Gå på do når trangen kommer inn. Og husk at akkurat som et måltid kan gjøre oss lykkelige når vi er sultne, så kan det faktisk også være glede i å gå på toalettet. Det bør gi en følelse av velvære, sier han.

Vi er alle på do omtrent en gang om dagen.

Ute og sende avføringen ut i det uendelige kloakksystemet.

Men hvordan vet du egentlig om avføringen din er sunn?

- En god sunn bæsj er på den enkle side, forklarer seniorforsker i kirurgisk avdeling, Dennis Raahave til Videnskab.dk.

Det må enten flyte eller synke sakte.

- De som lager noe som dumper hardt, er ofte de som spiser mye kjøtt, mens vegetarianeren, som spiser grønnsaker, vil ha noen som flyter på toppen fordi de har et veldig høyt innhold av fiber, sier han.

Det handler derfor om hvor høyt fiberinnhold er i kostholdet.

Spesialist i gastrointestinale sykdommer, Elisabeth Knudsen mener at du kan få for mange fibre, og dette kan gjøre deg oppblåst.

Men hun påpeker at det handler om hvor raskt dritten synker. Igjen, det bør ikke sprute som en dyphavsbombe.

Spis mais
Og sjekk om avføringen din er normal, bør maten komme tilbake i bollen, ca 24 timer etter å ha spist den.

Du kan gjøre en test hvor du spiser litt mais og se når de dukker opp igjen.

I tillegg er det viktig for å ha sunn tarmfunksjon og at du lytter til systemet.

Egg prumper kan være tegn på forstoppelse. Det er ikke alltid, men det kan det være.

I tillegg vil mange kanskje utsette turen til toalettet fordi de ikke synes det er det rette stedet, men det er en dårlig idé, forklarer Raahave.

- Gå på do når trangen kommer inn. Og husk at akkurat som et måltid kan gjøre oss lykkelige når vi er sultne, så kan det faktisk også være glede i å gå på toalettet. Det bør gi en følelse av velvære, sier han.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.