Kroppens 6 tegn på at du holder på å få et hjerteanfall

29/06/2017 17:30

Ida Veiden Brakstad

Helse
Blandt annet svimmelhet og pusteproblemer kan være tegn på en farlig underliggende sykdom som spesielt kvinner bør være oppmerksomme på.

Vi har alle sett det på film. En mann får åndenød og tar seg til brystet, hvoretter han faller bevisstløs om av et hjerteanfall. 

Hjerteanfallet skyldes nesten alltid en åreforkalking hvor hjertets kranspulsåre har blitt tilstoppet og dermed ikke kan transportere blodet rundt i kroppen lengere. Og det får altså hjerte til å stoppe. 

Det farlige anfallet kan komme uventet og være voldsomt, men det finnes en rekke diskrete faresignaler som man bør holde øye med. For hvis man oppdager et potensielt hjerteanfall i tide, så kan man få behandling før det går galt. 

Spesielt hos kvinner er symptomene veldig diskrete og vanskelige å identifisere, men ikke desto mindre er de farlige og noe man bør passe på.  

Her er seks symptomer som både menn og kvinner i følge goodhousekeeping.com bør være obs på. 

1. Svimmelhet
Det er ikke alltid man går i svart og mister bevisstheten ved et hjerteanfall. 

I noen tilfeller er blodårene så innsnevret at man i stedet opplever kraftig svimmelhet.

Når blodårene snevres inn kommer det ikke blod - og dermed ikke nok luft - til hjernen, og derfor opplever man ofte at hjernens funskjoner nedsettes i en slik grad at kroppen reagerer med å miste balansen. 

2. Smerter i overkroppen
Hjertet har ikke mange nerveender selv, men de sitter derimot i resten av kroppen hvor man kan oppleve smerter som stråler ut i kjeben, skuldrene, armene eller nakken.

Noen kvinnder har beskrevet smertene som om en elefant sitter på ens rygg, så det er altså ikke bare fordi man har sovet dårlig om natten.  

3. Ekstrem tretthet
Hvis energinivået plutselig daler kraftig så kan det være et faresignal om å få sjekket hjertet. Mange kvinner opplever nemlig at energinivået deres synker voldsomt selvom de ikke har endret den daglige rutinen.

Man skal derfor oppsøke lege, fordi dette ofte oversette faresignalet lan vise seg allerede én måned før hjerteanfallet inntreffer.

4. Plutselig kaldsvette
For middelalderende kvinner i overgangsalderen kan kroppen ha vanskeligheter med å regulere kroppstemperaturen - noe som kan gi plutselige og kraftige heteturer. 

Mange kvinner opplever kaldsvette, noe som kan være et alvorlig faresignal som man ikke bør ignorere. Foto: Shutterstock

Men opplever man i stedet å bli akutt ramt av kaldsvette eller voldsomme svetteturer kan det også være et faresignal og hjertet som aktiverer kroppens nervesystem. I slike tilfeller bør man oppsøke legen med det samme.

5. Plutselig oppstått kvalme 
Kvinner kan oppleve voldsom og uforklarlig kvalme rett før de rammes av et hjertanfall. 

Kvalmen oppstår oftere hos kvinner enn hos menn, og noen kvinner føler seg også influensasyke før de rammes av hjertanfallet. 

Kvalmen oppstår plutselig og har ingenting med mat å gjøre. Foto: Shutterstock

Kvalmen har altså ikke noe med mat å gjøre, men oppstår ut av det blå. Derfor skal man være spesielt oppmerksom på det farlige symptomet. 

6. Pustebesvær 
Det er normalt å bli forpustet etter en rask løpetur eller en omgang i treningssenteret. 

Men opplever du plutselig problemer med å trekke pusten etter din normale treningsøkt og joggetur, eller til og med om natten, så er det på tide å besøke legen og få undersøkt hjertet. 

Det er viktig å understrege at disse symptomene kan ramme menn så vel som kvinner. 

Det er derfor viktig å ta disse skjulte symptomene alvorlig for hver dag dør mange kvinner i Norge som følge av hjerte- og karsykdommer. 

Hjerte­-og karsykdommer er den sykdomsgruppen som fører til flest dødsfall i Norge. Du kan lese mer om den farlige lidelsen her.

Forskere trenger store mengder avføring: Få 250 kroner for hver bæsj