Lege advarer mot å gni seg i øynene: Kan ende veldig dårlig

11/07/2023 16:30

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En lege har delt en advarsel mot å gni øynene, da det kan forårsake uopprettelig skade.

De fleste vet at det kan føles godt å gni seg i øynene. Selv om det føles bra for øyeblikket, kan det endre seg i det lange løp.

Ifølge en lege er det viktig at du ikke gnir deg i øynene. Å gjøre det kan forårsake gjenopprettelig skade på øynene dine. I verste fall kan det føre til at du blir blind.

Dr. Sam, som er lege i Singapore, driver også en populær profil på TikTok. Her deler han sine tips og advarsler til sine tusenvis av følgere.

Han delte nylig en video der han sier at trykket fra å gni øynene kan svekke synet ditt. I verste fall kan det til og med føre til at du mister synet helt, skriver Daily Mail.

– Å bruke knokene eller baksiden av hånden øker trykket mer enn å bruke fingertuppene, sier han i videoen.

Fastlegen avslører også at det faktisk er flere grunner til ikke å gni seg i øynene hvis du er nærsynt.

Videoen er en del av en ny serie på TikTok som han kaller «New Fears Unlocked». I videoene i denne serien fokuserer han på ting som mange gjør, men som kan få store konsekvenser. Dette inkluderer blant annet å gni seg i øynene.

Han deler historien om 18 år gamle Tahmeed Rashed fra Australia, som ble blind på det ene øyet og mistet det meste av synet på det andre fordi han hadde en dårlig vane med å gni seg i øynene.

"Han har gnidd seg i øynene siden han var 1 år gammel. Dette førte til en tilstand som kalles keratokonus," sier han.

Han går ikke i dybden om denne tilstanden, men sier at Tahmeeds øyne har endret form som følge av trykket av å gni øynene.

Deretter viser han en MR-skanning som viser en person som gnir seg i øynene.

"Du kan se hvor mye trykk øyet er utsatt for og hvordan det endrer form," sier han.

"Gni øyet kan øke trykket med opptil 20 ganger."

Hvis du er nærsynt, er det enda viktigere å unngå å gni øynene. I verste fall kan det føre til at netthinnen løs. Det er derfor viktig å avstå fra å gjøre det.

"Hvis du har for vane å gni deg i øynene, avvenne deg fra det," sier han.

Videoen fra Dr. Sam har endt opp med å gå viralt på sosiale medier. Som et resultat har tusenvis av mennesker kommentert det. Mange av dem innrømmer at de er skremt av den nye informasjonen fra legen.

– Jeg gnir meg i øynene. Hva kan jeg gjøre? Jeg kan ikke noe for det når allergien min blusser opp, skrev en seer.

"Jeg gned meg i øynene, og så dukket denne videoen opp", sa en annen.

Dr. Sam understreker at det er viktig å slutte å gni seg i øynene, men forhold forårsaket av dette er sjeldne. I videoen sier han at de rammer én av 2000 personer.

En optiker avslører også i kommentarfeltet at nærsynte også bør avstå fra adrenalinfylte aktiviteter som fallskjermhopping. Dette kan angivelig også føre til blindhet.