Lege: Derfor kan du ikke sove uten å tisse

05/12/2022 12:45

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange opplever at de ikke får sove uten å måtte tisse om natten. Nå forklarer en lege hva årsaken kan være.

En mann opplevde i juni at han begynte å urinere ofte. Han forklarer at han måtte stå opp syv ganger om natten, og i løpet av dagen var det like ille.

Hans egen lege testet ham for både diabetes og lever- og nyreproblemer, men ingen av disse testene viste problemer. Mannen forklarer videre at han har smerter i blæren.

Siden hans egen lege ikke har kunnet hjelpe ham, har han søkt hjelp hos lege Martin Scurr i Daily Mail.

Martin Scurr skriver at behovet for å urinere i for stor grad er kjent som polyuri, noe som kan være ødeleggende, slik tilfellet er for denne mannen.

Legen forteller at hvis du opplever en konstant tørst kombinert med polyuria, kan det tyde på at det er type 1 eller type 2 diabetes. Begge er former for diabetes som fører til forhøyede blodsukkernivåer.

Polyuria oppstår når kroppen ikke lenger kan behandle overflødig glukose (blodsukker) og det sender det derfor ut med urinen. Mannen som skrev til Martin Scurr har imidlertid fått dette utelukket av sin egen lege.

Derfor mener Martin Scurr at det kan være diabetes insipidus, som ikke er relatert til diabetes. Det oppstår når hypofysen som er bak nesebroen ikke skiller ut nok antidiuretisk hormon (ADH), noe som bidrar til å sikre riktig væskebalanse i cellene.

Hvis nivåene av dette hormonet er for lave, kan det føre til hyppig vannlating, og ofte om natten, når ADH nivåene skal stige.

En måte å teste dette på er å slutte å drikke i tre timer og deretter registrere hvor mye urin som produseres i løpet av de neste tre timene. Hvis ADH-nivået er lavt, vil urinproduksjonen fortsette å være høy.

En annen måte å sjekke på egen hånd er ved å registrere væskeinntak og urinutgang over 24 timer. Her er det viktig at du er nøyaktig hvorfor du bør begynne å tømme blæren, og måle fra det øyeblikket blæren er tom.

Når de 24 timene har gått, kontakt legen din med tallene.

Hvis legen mistenker at det er diabetes insipidus, kan han eller hun senere foreslå en 24-timers urinsamling under tilsyn av en spesialist, forteller Martin Scurr.

Hvis diabetes insipidus er problemet, vil du bli bedt om å holde seg til en diett som er lav i salt og protein. Det vil bidra til å redusere mengden natrium og nitrogen som utskilles av kroppen din, og dermed redusere urinproduksjonen.

Hvis symptomene dine ikke blir bedre, kan du bli foreskrevet et legemiddel som kalles desmopressin, som erstatter det antidiuretiske hormonet.