Leger advarer: Dette skjer det med hjertet ditt hvis du bruker populær slankekur

10/02/2018 16:30

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan være veldig farlig for kroppen å plutselig endre kosten brutalt.

Vi er nå inne i tiden hvor mange endre vaner, dropper sjokoladen og prøver en litt sunnere livsstil.

Januar og februar er tiden hvor nyttårsforsettene skal overholdes, hvis man overhodet har tenkt seg å gi forsettet en real sjanse.

Derfor er det mange som i disse dager drar på trening flere ganger i uken og kaster alt som heter godteri og kjeks i søpla. Men det kan faktisk være farlig å endre kostvanene sine for fort, hvor man enten faster eller benytter seg av slankepulver, viser forskning fra Oxford University. Det skriver britiske Telegraph. 

Via en MRI-skanning viste forskerne hvilken effekt det ville ha på hjertet, hvis man fra den ene dag til den andre satte ned det daglige kaloriinntaket sitt til bare 800 kalorier om dagen. Generelt sier man at en voksen mann skal spise cirka 2500 kalorier om dagen, mens en kvinne skal ha cirka 2000 kalorier.

Men mange mennesker snyter kroppen for de ekstra kaloriene ved at benytte seg av slankepulver, hoppe over måltider eller gå på juicekurer for å kvitte seg med overflødige kilo, og det er ikke godt for hjertet.

Hvis man bruker slankepulver eller faster, så ender fettet fra andre deler av kroppen i hjertet. Foto: Scanpix

Forsøket fulgte 21 overvektige mennesker som i en periode på åtte uker skulle innta mellom 600 til 800 kalorier om dagen, og forsøket viste et overraskende resultat allerede etter den første uken. Fettet i hjertet hadde nemlig steget med 44 prosent, og forskerne så en tydelig reduksjon av hjertemusklene, hvilket gjorde det vanskeligere for hjertet å pumpe blod rundt i kroppen.

- Den raske reduksjonen i inntak av kalorier betyr at fettforbrenningen fra andre deler av kroppen ender i blodbanene, som deretter transporterer mer fett opp til hjertet, sier Jennifer Rayner, som er en av forskerne bak undersøkelsen.

Det betyr at folk med hjerteproblemer opplever vanskeligheter med å puste normalt eller arytmi hvor hjertet enten slår fortere eller langsommere enn vanlig.

Hjertets nedsatte funskjon er riktignok bare midlertidig, da forskerne allerede uken ettter så en mer naturlig hjertefunksjon, hvorpå den økte fettbalansen i kroppen etterhvert ble utlignet og tilpasset seg den nye dietten. Men av samme grunn anbefaler forskerne at man er forsiktig med å kaste seg ut i radikale slankekurer – i hvert fall hvis man har problemer med hjertet fra før av. 

- Hvis man har problemer med hjertet, skal man snakke med legen eller en ernæringsfysiolog før man reduserer inntak av kalorier eller faster, sier Jennifer Rayner til avisen.
 

 

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.