To måneder gammel gutt gråt uforklarlig i flere dager: Nå advarer legen andre små barns mødre

09/10/2020 10:02

Emma Sletta

Helse
En to måneder gammel baby gråt i fire eller fem dager. Moren hans kunne ikke finne ut hva som var galt. Hun tok gutten til legen, og det var på et hengende hår at han holdt tommelen.

Det hadde nesten endt i en amputasjon av tommelen da en to måneder gammel gutt ble fraktet til sykehus i Kina sist fredag.

En av morens hår hadde viklet seg rundt guttens finger og hadde strammet så mye at blodsirkulasjonen hadde stoppet og håret hadde gnawed under huden. Hvis moren hadde gått til legen en dag senere, ville det ha kostet guttens tommel. Det skriver Daily Mail.

Gutten hadde grått i fire-fem dager, og hans desperate mor kunne ikke finne grunnen til at barnet var så ulykkelig.

Kanskje det skjedde da jeg holdt ham nær meg. Jeg la ikke merke til det, og jeg sjekket ikke nøye, sier moren til den lille gutten.

En hårstrå ble pakket så hardt rundt fingeren at den vokste til å doble i størrelse og hadde utviklet seg til det såkalte "tå-veop syndromet".

Legen oppfordrer mødre til å klippe håret
Selv om fenomenet er sjeldent, observerer legene en rekke tilfeller hvert år. De fleste løses uten amputasjon nødvendig. Likevel oppfordrer leger mødre og fedre til å være klar over syndromet.

De fleste barn som lider av syndromet er mellom fire dager og 19 måneder gamle. De kommer ofte til legen når foreldrene ikke har vært i stand til å trøste dem og er åpenbart i smerte.

Legen som behandlet den kinesiske gutten forklarer at det kunne ha født vevets død i fingeren, og at fingeren måtte amputeres hvis moren hadde kommet bare en dag senere.

- Det myke vevet i tommelen er sprukket, noe som fører til at blodet strømmer inn i fingeren, sier Dr. Hu Jun Sheng.

Det er spesielt de svært små barna som er i faresonen fordi 90 prosent av alle nye mødre opplever hårtap, noe som kan føre til at hårstråene trekker seg tilbake rundt fingrene og tærne. Det er derfor Dr. Hu Jun Sheng oppfordrer mødre med små barn til å vurdere om å kutte seg korthåret.

Babyen er i ferd med å komme seg og gjør det bra under omstendighetene.