Mattilsynet skjerper reglene: Forbyr en rekke kosmetikk som selges i norske butikker og apoteker

05/10/2024 21:00

Yvonne

Helse
Illustrasjonsbilde: Shutterstock
Nå skjerper Mattilsynet reglene for innhold av en rekke farlige stoffer i tannkrem, hudkremer og andre kosmetikkprodukter. Kjente produkter forbys. Se hvilke.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Mattilsynet har vedtatt nye regler for bruk av vitamin A, alfa-arbutin, arbutin, samt seks stoffer med mulig hormonforstyrrende egenskaper i kosmetikk og kroppspleieprodukter. Bruk av UV-filteret 4-metylbenzylidenkamfer blir forbudt. I tillegg gjøres det endringer i reguleringen av stoffene triklosan og triklokarban.

Men hva betyr det og hvilke produkter inneholder disse produktene?

Se full liste nedenunder.

Disse nye reguleringene vil kreve at kosmetikkprodusenter og importører justerer sine produkter for å være i samsvar innen tidsfrister som 1. februar 2025 for å kunne plassere produkter på markedet, og innen 1. november 2025 for å kunne gjøre dem tilgjengelige for salg​.

Flere kosmetiske produkter på det norske markedet inneholder noen av stoffene som nå har fått nye reguleringer.

De kosmetiske produktene man skal være oppmerksom på allerede nå, og som blir forbudt hvis mengden av de gjeldene stoffene ikke justeres, er for eksempel:

SkinCeuticals Retinol 0.3 % - 0.5 %
Dette serumet inneholder retinol i en konsentrasjon mellom 0,3 % og 0,5 %, noe som gjør det sterkere enn de nye grenseverdiene for leave-on produkter. Denne serien er laget for å redusere aldringstegn og forbedre hudens tekstur og tone.

SkinCeuticals-produktene kan kjøpes fra ulike hudpleieklinikker og apoteker som fører merket i Norge, samt nettbutikker som sender til Norge, inkludert LookFantastic og andre internasjonale nettbutikker

Dermica Retinoid Serum
Dette serumet inneholder 0,3 % retinoid, som er over grensen av hva som er tillatt med de nye reglene. Serumet selges på Apotek 1.

ZO Skin Health Retinol Skin Brightener
ZO Skin Health-produktene kan kjøpes gjennom utvalgte apoteker og klinikker som spesialiserer seg på hudpleie i Norge, som for eksempel Oslo Hudpleieklinikk. Det er også mulig å bestille fra enkelte autoriserte forhandlere som tilbyr internasjonal frakt.

Produktene selges blant annet hos Hudlege Skoie og nett-apoteket Lyko som er er en populær nettbutikk for skjønnhetsprodukter i Norge.

Dr. Dennis Gross Advanced Retinol + Ferulic Texture Renewal Serum: Dette produktet inneholder retinol kombinert med andre aktive ingredienser for å gi en dyptgående effekt mot aldring og hudproblemer.

Dette produktet kan kjøpes hos nettbutikker som Cult Beauty, LovelySkin, og Dr. Dennis Gross' offisielle nettside. Det er tilgjengelig for internasjonal frakt, som inkluderer levering til Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet med flere eksempler

Foto: Produsentene

Peter Thomas Roth Retinol Fusion PM Night Serum
Dette serumet inneholder 1 % retinol, som overstiger den tillatte grensen for leave-on-produkter. Det regnes som et kraftig produkt med sterke anti-aldringseffekter​

Produktet kan kjøpes på nett hos Boozt.com, som tilbyr frakt til Norge.

Kojic Acid
Nye regler tillater maksimalt 1% av dette stoffet i kosmetiske produkter. Noen hudblekingskremer og produkter som selges i Norge inneholder Kojic Acid, ofte i konsentrasjoner som kan være høyere enn det tillatte nivået. Disse produktene, som inkluderer kremer, rensemidler, og ansiktsmasker, brukes hovedsakelig for hudbleking og behandling av pigmentering.

Colgate Total Tannkrem
Mattilsynet har fastsatt en rettsakt som endrer reguleringen av stoffene triklosan og triklokarban i kosmetikk og kroppspleieprodukter. I Norge er Colgate Total den eneste tannkremen på markedet som inneholder triklosan. Colgate Total inneholder i dag lovlig mengde trikolosan, også etter de nye reglene, men tannkremen anbefales ikke til barn og må nå merkes "Må ikke brukes til barn under 3 år".

Colgate Total inneholder triklosan i en konsentrasjon på opptil 0,3 %, som er den maksimalt tillatte konsentrasjonen for bruk av triklosan i kosmetiske produkter som tannpasta, håndsåper, kroppssåper/dusjgeler, deodoranter (ikke-spray), ansiktspudder og dekkstifter, negleprodukter for rengjøring av finger- og tånegler før festing av kunstige negler. Det vil ikke være tillatt å bruke triklosan i munnvann.

Stoffet er på myndighetenes liste over farlige stoffer som skal fases ut på grunn av risikoen for å bidra til antibiotikaresistens og dets miljøskadelige egenskaper. Myndighetene anbefaler derfor å unngå tannkremer med triklosan, med mindre det er medisinsk nødvendig for spesifikke tannkjøttsykdommer, i hvilket tilfelle det kan foreskrives av en tannlege og kjøpes på apoteket​.

Solkrem
Mattilsynet har fastsatt en rettsakt som endrer reguleringen av UV-filteret 4-metylbenzylidenkamfer i kosmetikk og kroppspleieprodukter. Stoffet er per i dag tillatt for bruk som UV-filter, og blir forbudt fremover.

Så vidt vi har klart å finne ut av, inneholder ingen solkremer som selges i Norge, 4-metylbenzylidenkamfer (også kjent som 4-MBC). Dette UV-filteret har blitt assosiert med hormonforstyrrende effekter. Produkter med dette stoffet kan imidlertid fortsatt finnes i utlandet. Stoffet som er forbudt i Norge, men tillatt i EU og USA finnes blant annet i solkremene:

  • Cancer Council Kids Sunscreen SPF50+

  • DermaVeen Sensitive Sun SPF50+

  • Hamilton Everyday Face SPF 50+

  • Reef Coconut Sunscreen Dry-touch Lotion SPF50

  • Bondi Sands Hydra UV Protect SPF 50+ Body Lotion

Du kan finne en full liste over de forbudte stoffene og de nye grenseverdiene HER

Foto: Produsentene