Maya ble hardt rammet av eksem, men så endret moren hennes noe enkelt i kostholdet til datteren.

10/08/2021 10:07

Emma

Helse
En rimelig vill historie og transformasjon.

Da Maya var ett år gammel, brøt det ut et voldsomt og rødt eksem over hele kroppen hennes.

Moren tok henne med til legen og fikk resept på steroidekrem, som ofte brukes. Men litte hjalp det.

Det skriver moren Ulla Kaczmarek på bloggen sin.

Deretter fjernet moren kumelk fra kostholdet, og eksem gikk bort en stund, men kom tilbake igjen. Snart fikk den lille jenta også kronisk forkjølelse. Moren trodde det måtte skyldes kremen.

Da Maya var fire, kom eksemen tilbake - og den var hevngjerrig. Derfor bestemte moren seg for å prøve en annen strategi. Hun fjernet all melk, gluten og raffinert sukker fra datterens diett. Sakte ble huden bedre. Men igjen var det på lånt tid.

Tre år senere ble eksene verre enn noen gang før.

«Vi fikk henne undersøkt videre og fant til slutt ut at i tillegg til hudsykdommen hadde hun også candida og parasitter», skriver Ulla Kaczmarek.

I desperasjon gikk moren gjennom kostholdet en gang til og kuttet nå også ut alt kjøtt, egg og sukker. Eksemet så imidlertid bare ut til å bli verre.

Maya gik ned i vægt farlig raskt, og moren bestemte seg for at hun måtte tilbake på medisinen. Men først prøvde hun en siste gang med en rå matdiett som hun tilfeldig snublet over på nettet.

Blant annet er dietten sånn at du bare spiser frukt og grønnsaker, og at maten ikke skal varmes opp til mer enn 42 grader. Det hørtes faktisk sprøtt ut for morens ører, men hun så ikke så mange andre alternativer.

Derfor testet hun først en 10-dagers banankur på seg selv og datteren. Jenta følte seg merkbart bedre. Senere kom hele familien opp med en diett bestående av frukt, grønnsaker og sunne fettstoffer fra avokado, nøtter og korn.

– Vi har fulgt råmatdietten i et halvt år nå, og hun har fortsatt noen tørre flekker. De forsvinner litt mer hver dag. Hun er en glad og pen jente nå, sier Ulla Kaczmerek.