Mor filmer 3-årig datter mens hun forsøker å reise seg opp - men så går det galt

24/05/2017 07:30

KC

Helse
Den lille jentas mor ønsker å advare andre foreldre med videoen. Foto: Privat
Den lille jentas mor ønsker å advare andre foreldre med videoen. Foto: Privat
En amerikansk mor fikk sitt livs sjokk da hennes 3-årige datter plutselig ikke klarte hverken å gå, kravle eller bevege beinene. Da den bekymrede familien ankom akutten, forsto legen øyeblikket hva han skulle lete etter.

Det er aldri gøy å se sitt barn syk. Og i alle fall ikke når man ikke vet hva som er galt.

Uansett om det er forkjølelse, influensa eller brannkopper på gang i barnehagen, så er det en frustrerende og ofte skremmende situasjon. 

Men da den amerikanske moren Amanda Lewis skulle legge sin lille datter Evelyn Lewis på 3 år var det mer enn feber og rennende nese som plaget datteren. I et Facebook-oppslag advarer nå moren andre foreldre mot sykdommen.

- Evelyn begynte å oppføre seg merkelig rundt sengetid i går kveld. Hun ville ikke reise seg etter badet for å ta på seg pysjamasen sin. I stedet hjalp jeg henne med å ta på seg nattklærne, men siden hun var så urolig endte det med at jeg sov sammen med henne hele natten, skriver moren i innlegget sitt.  

Men det var bare starten på det som skulle utvikle seg til den mystisk lidelsen som hadde ramt datteren deres, og som skulle forårsake stor bekymring hos foreldrene fra den amerikanske delstaten Oregon.

- Om morgenen hadde hun vanskelig for å stå opp. Hun kunne nesten ikke gå eller kravle, og heller ikke bruke armene sine. Vi opptok derfor en video av henne som vi så sendte til familiemedlemmer for å spørre om råd. Men til sist ble vi så bekymret at vi fortet oss å ta med henne på sykehuset, skriver Amanda Lewis.

På sykehuset fikk foreldrene øyeblikket hjelp. Den erfarne legen som tok i mot dem fortalte at han i sine 15 år kun hadde møtt litt over en håndfull pasienter med den sjeldne lidelsen som datteren deres hadde fått. 

Legen var nemlig overbevist om at det satt en flått et sted på kroppen til Evelyn Lewis, og da leger og sygepleiere strøk gjennom håret hennes fant de ganske riktig en liten flått i hodebunnen. 

Det viste seg at den lille jenten hadde fått den sykdommen som heter  neuroborreliose. Det er en form for borrelia der flåttbittet kan føre til lammelser i kroppen, inkludert nervene.

Hvis det oppstår rødme på huden og lammelser etter et flåttbitt, så skal man øyeblikket gå til legen. Foto: Shutterstock

Denne lidelsen oppstår når flåtten biter seg fast i huden for å suge blod.

Bakterien finnes i insektets blod og smitter offeret gjennom bittet. Sykdommen viser seg gjennom rødme på huden rundt bittet.

I Evelyn Lewis sitt tilfelle fikk legene fjernet flåtten og behandlet 3-åringen med antibiotika, slik at hun etter ett døgn var seg selv igjen.

Det er uklart hvor mange som blir smitte med Borrelia-bakterien, men det anslås at den rammer cirka 1.000 personer i Norge hvert år. 

I de tilfellene hvor sykdommen forårsaker lammelser skal helsemyndighetene informeres, så man vet at det oppstår cirka 300 tilfeller hvert år.

Som en tommelfingerregel skal man alltid kontakte lege eller ringe akuttelefonen hvis man oppdager rødme eller får lammelser og muskelsmerter etter et flåttbitt.  

- Min mann og jeg er fortsatt i sjokk over at dette kunne skje den lille datteren vår, og vi er glade for at vi nå kan bidra til å spre oppmerksomhet rundt emnet.

- Hvis kjæledyrene eller barna dine begynner å få problemer med å bruke armer eller bein, så undersøk dem for flått, advarer Amanda Lewis i oppslaget sitt. 

På bare 10 dager har oppslaget blittt spredt for alle vinder på Facebook, hvor 62.000 brukere har sett videoen, mens 585.000 har delt advarslen.

Nedenfor kan du selv se den skremmende videoen av datteren Evelyn som ikke klarer å stavre seg på beina.