Narkotika, alkohol eller tobakk: Dette er mest skadelig

24/11/2022 13:26

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Alle vet at narkotika, alkohol og tobakk ikke er bra for deg. Men hva er mest skadelig?

Forskning viser at det generelt er mer skadelig å være avhengig av alkohol enn å misbruke heroin.

Alkohol er svært kreftfremkallende. Harde stoffer som heroin og kokain kan forårsake hjerteproblemer og paranoia. Og den vanligste årsaken til lungekreft er røyking.

Det er helt klart at ingen av disse lastene er bra for helsen. Men en britisk studie sitert av den danske forskningsnettstedet Videnskab.dk har en konklusjon som kan overraske deg: alkohol er faktisk det mest skadelige stoffet. 

Forskere konkluderer faktisk med at alkohol generelt er enda mer skadelig enn harde stoffer som heroin. Og det høres kanskje rart ut: Selve ordet heroin er så assosiert med elendighet at det sender frysninger nedover ryggen på de fleste. 

Forklaringen som forskerne har for å komme til denne konklusjonen, er at uheldige effekter ble målt fra to perspektiver: det ene er den sosiale skaden forårsaket av stoffet. Her spiller belastningen av narkotika, kriminalitet og de økonomiske konsekvensene for familier inn. 

En annen ting som forskere har studert, er de negative effektene av dette stoffet. Dette betyr dødsfall, helseskader, tap av nettverk osv. 

Ser man imidlertid kun på personlige konsekvenser, faller alkoholen på fjerdeplass. Her er det som de fleste nok intuitivt tenker at de harde narkotiske stoffene som rangeres øverst: Farligst er crack-kokain, som følges av heroin og metamfetamin. 

Sigaretter havner på en sjetteplass. Men i motsetning til alkohol, som er mye mindre skadelig i moderate mengder, er sigaretter generelt ekstremt skadelige. Skadevirkningene av alkohol ved moderat forbruk er betydelig mindre enn ved rusavhengighet.