Ny studie: Så lenge overlever koronaen på huden

22/10/2020 10:30

Emma Sletta

Helse
En ny studie viser at koronvirus kan leve ganske lenge på huden, og derfor er god hygiene svært viktig.

Danske helsemyndigheter har gjentatte ganger understreket viktigheten av god håndhygiene. Det er et viktig våpen mot koronaviruset.

Og den repeterende anbefalingen om at du ofte bør vaske hendene og huske håndalkohol, får nå styrke.

En ny studie av japanske forskere viser at koronavirus tilsynelatende kan overleve på huden i opptil ni timer.

Det er fem ganger lengre enn patogenet som forårsaker influensa er i stand til å overleve på menneskelig hud. Den forblir bare aktiv på huden i ca. 1,8 timer.

Øker risikoen for spredning av infeksjon

Forskerne har ikke undersøkt om de resterende mengdene av viruset etter ni timer er store nok til å infisere kontakt. Likevel øker det risikoen for infeksjonsspredning.

"Overlevelsen av koronaviruset i ni timer på menneskelig hud øker risikoen for overføring av infeksjon sammenlignet med influensa og akselererer dermed pandemien," konkluderer studien.

Ifølge forskerne bak den nye studien viser det seg at god håndhygiene er et viktig aspekt i kampen mot den globale pandemien.

Håndalkohol er fortsatt viktig

Både koronavirus og influensavirus anses å være inaktive bare 15 sekunder etter eksponering for etanol. Det er en av ingrediensene som brukes i håndalkohol.

"Jo lengre koronavirus overlever på huden, jo mer øker risikoen for infeksjon ved kontakt. Men håndhygiene kan redusere denne risikoen», heter det i den japanske studien.

Studien ble opprinnelig publisert i tidsskriftet Clinical Infectious Diseases. Dette er den anerkjente Oxford University Press, som står bak tidsskriftet.

Forskerne kom også til studiens resultater ved å undersøke overlevelse av huden fra mennesker en dag etter deres død.

Dette er i tråd med det danske helse- og legemiddeltilsynets rapport om at god håndhygiene er den mest effektive måten å forhindre spredning av smitte på.