Pass på: Dette oversette tegnet på hjerteinfarkt hos kvinner kan være livsfarlig å ignorere

03/10/2017 11:30

Anniken Hauge

Helse
En offentliggjørelse fra American Heart Association viser at kvinner får spesifikke symptomer på et hjerteinfarkt.

Det er ikke bare smerter i brystet som bør få alarmklokkene til å ringe, hva angår symptomer på et hjerteinfarkt. Hvis en kvinne plutselig får smerter i kjeven, kan det nemlig også være et alvorligt tegn.

Men tross de fysiske signalene, er det mange kvinner som ikke får den behandlingen de har behov for når de får et hjerteinfarkt. Slik lyder advarselen i en vitenskapelig erklæring som ble utgitt av American Heart Association i fjor. 

Det skriver Women’s Health Magazine.

Det skyldes ifølge American Heart Association at kvinner ofte venter lengre med å oppsøke legen, enn det menn gjør. 

Laxmi Mehta er direktør for Women’s Cardiovascular Health Program hos Ohio State University og hovedforfatter av den vitenskapelige erklæringen. Hun forteller at symptomene på et hjerteinfarkt kan være mye mer diskré hos kvinner enn de er hos menn:

- Kanskje du kjenner et trykk eller smerter i brystet, men mer overraskende er det at kvinner muligvis opplever smerter i kjeven når de har et hjerteinfarkt. Andre symptomer som er spesifikke for kvinner, inkluderer smerter i den øverste del av ryggen, i armen, voldsom trett, halsbrann eller en generell følelse av å ikke ha det bra, sier Laxmi Metha til Women’s Health Magazine.

Hvis signalene fra kvinnens hjerte ikke er tilstrekkelige, kan smertene altså ifølge American Heart Association spre seg til kjeve, nakke eller rygg. Ifølge Laxmi Metha, vet ikke legene hvorfor smerter i kjeven og ubehag i andre deler av overkroppen har en tendens til å manifestere seg som symptomer hos kvinner men ikke hos menn.

Men ifølge Laxmi Metha er kvinner i alle aldre i faresonen og bør derfor være oppmerksomme på symptomer og risiko.

Ifølge Nasjonal forskning på hjerte- og karsykdommer rammes mer enn 15.000 nordmenn årlig av hjerteinfarkt.  Faktisk er hjerte -og karsykdommer den hyppigste dødsårsaken i Norge, men heldigvis har tallende vært jevnt synkende de siste årene over antall nordmenn døde av hjerte -og karsykdommer. 

I følge forskning.no er andelen dødsfall ved hjerteinfarkt 63 prosent høyere for kvinner enn menn.

Forklaringen på kjønnsforskjellen mistenkes å delvis skyldes at en større andel av kvinnene som deltok i studien hadde andre sykdommer samtidig, som høyt blodtrykk, diabetes, slag eller KOLS.

Du kan lese mer om erklæringen fra American Heart Association her.