Pass på: Psykopater bruker disse 5 setningene for å manipulere deg

27/10/2017 13:45

Anniken Hauge

Helse
Kender du en psykopat?
Kender du en psykopat?
Psykopater kan drive deg til vanvidd, og de er verdensmestere til å manipulere og sjarmere alle på sin vei. Hold øye med disse tegnene.

Hvis det er noe som både er fascinerende og skremmende så er det psykopater.

Man vet aldri hva de kan finne på - eller hvem de overhodet er. Kanskje utviser din sjarmerende sjef tegn til psykopati, men det kan også være en person i familien din eller i lokalområde. Hvilket er ganske ekkelt å tenke på. 

Det anslås at 1 prosent av befolkningen er psykopater. De blir ofte forbundet med bestialske mord og andre iskalde gjerninger som går ut over andre mennesker, uten at de føler empati. 

Men hvordan oppdager man en psykopat? 

Jackson MacKenzie står bak bloggen mindbodygreen og har skrevet en bok om psykopater. Her er fem setninger, som har til formål å manipulere mottakeren, ifølge MacKenzie - akkurat slik en ekte psykopat er veldig dyktig til.

1) 'Du overanalyserer alt'
Hvis en person sier dette til deg ofte, så bør det ringe en bjelle. Setningen blir sagt med formål om å få mottakeren til å føle skyld, istedet for å ta ansvaret selv. Det er rett og slett en klassisk måte for å få fokuset vekk fra det de selv har gjort galt. 

- Psykopater har som mål å få deg til å tvile på magefølelsen din, ved å konstant gi deg små drypp som gjør deg engstelig - og så bebreider de deg for å føle den frykten, skriver Jackson MacKenzie.

De beskylder deg for alt. Foto: Shutterstock

2) 'Jeg hater drama'
Vedkommende har vært slem, ondskapsfull og tankeløs igjen. Men hvis du tar det opp, blir du avfeid med setningen: 'jeg hater drama'. Plutselig har du dårlig samvittighet for å ta det opp, selv om det var han/hun som gjorde noe galt i utgangspunktet. 

- Men du finner fort ut av at det er mer drama rundt psykopater, enn noen andre du noensinne har møtt, skriver Jackson MacKenzie.

3) 'Du misforstår meg'
Det kan selvfølgelig være mange situasjoner hvor denne setningen er passende å si, og hvor det ikke er ensbetydende med at avsenderen er psykopat. Men den er også karakteristisk for psykopaten. Han/hun prøver IGJEN å skyve skylden bort fra seg selv og over på deg.

- Dette fenomenet kalles gaslightning. De gjør eller sier noe som helt åpnebart er feil, og så beskylder de deg for å misforstå det (eller så benekter de at det overhodet har funnet sted), skriver Jackson MacKenzie.

4) 'Du er så følsom'
Psykopater dytter deg helt til grensen, og så kaller de deg overfølsom eller for sensitiv når du knekker.

- Psykopater manipulerer frem følelser hos andre - det er greia deres, skriver Jackson MacKenzie.

5) 'Du er gal/bipolar/bitter/forelsket i meg'
Psykopater har det med å kalle andre for gale, og konstatere at de må være forelsket i dem. Det gjelder å overleve den følelsesmessige manipulasjonen, så man oppdager at det faktisk skjer.

- Kom deg vekk. Det innebærer null meldinger, anrop, mail eller vennskap på Facebook. Ellers kan du være sikker på at de vil gjøre alt som står i deres makt for å få deg til å føle deg sinnssyk, skriver Jackson MacKenzie.

Psykopat kendetegn kvinde

- Kom deg vekk, er rådet fra Jackson MacKenzie. Foto: Shutterstock