Professor advarer: Derfor må du ikke varme opp pasta igjen

22/01/2018 21:45

Anniken Hauge

Helse
Pasta har ikke godt av å bli spart til dagen etter.
Pasta har ikke godt av å bli spart til dagen etter.
Du kaster mindre mat og sparer penger hvis du varmer opp gårsdagens middag, men ifølge en norsk professor i fødevaresikkeret kan det være farlig.

Det er så enkelt å bare pakke inn restene fra middagen, og legge de i kjøleskapet til dagen etter. Og det er samtidig en gevinst for både miljøet og pengepungen. 

Men det er ikke all mat som har godt av å bli varmet opp to ganger. Det skriver Dagbladet

Ifølge professor Per Einar Granum ved NMBU veterinærhøgskolen og som jobber ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi, kan det være farlig å varme opp gårsdagens rester hvis de består av pasta eller ris.

- Ris og pasta inneholder relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking, sier Per Einar Granum til Dagbladet.

Sporene utvikler seg ved romtemperatur mellom 10 og 48 grader, hvis maten blir etterlatt på kjøkkenbordet eller komfyren for lenge, og de sporedannende bakteriene kan utvikle giftstoffer som ikke dør av å bli varmet opp igjen. Det kan også gi matforgiftning.

Alle aktive bakterier dør ved høy varme når maten varmes opp igjen, men ikke de sporedannende bakteriene.

Hjemmelavede lasagneplader

Vær obs når du varmer opp igjen pasta og risretter.

- De fleste tror kanskje at når en matvare er kokt så er den trygg, men mange forbrukere er ikke klar over at sporedannende bakterier kan overleve gjennom sporene, forteller professoren til Dagbladet.

Han tilføyer at de sporedannende bakteriene kan overleve koking i lang tid. Toksinene er varmestabile, og derfor blir de ikke drept ved ny oppvarming.

Den sta bakterien heter Bacillus cereus, og er den hyppigste årsaken til fødevareforgiftning, hvilket blant annet viser seg i form av ubehagelig oppkast og diaré. 

- Dessverre viser det seg at når dette toksinet først er dannet, hjelper det ikke å koke og varme opp risen på nytt, sier Per Einar Granum.

De sporedannende bakteriene utvikles som regel ved at man lar ris og pasta stå i gryten etter man har spist middag. Professoren advarer mot den farlige vanen.

I stedet bør man sette maten i kjøleskapet eller et annet sted hvor temperaturen er lavere enn 6-8 grader, slik at maten holder seg sikker etter den har blitt laget.

Mat som har stått ute over natten bør kastes med en gang. Når det har stått ute i romtemepratur, har bakteriene hatt perfekte vilkår for formering, og sjansen for at giftstoffer har utviklet seg i maten er stor - selv om det hverken kan ses eller luktes.

Og det hjelper altså ikke å varme opp maten igjen, for det dør som nevnt ikke de sporedannende bakteriene av.

Hvis man har laget spaghetti eller en rett med ris, så gjelder ned å kjøe ned maten med en gang - helst i mindre porsjoner i kjøleskapet så nedkjølingen skjer så fort som mulig.Bacillus cereus formerer seg nemlig lettere i pasta og ris enn i andre matvarer, forklarer Per Einar Granum.